Az Európa-nap kontinensünk egységéről és békéjéről szól – írta Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter Facebook-oldalán csütörtökön.

Ma viszont Európában és szomszédságában is háborúk dúlnak – fűzte hozzá.
„Európa számomra azt az ígéretet testesíti meg, hogy együtt erősebbek lehetünk, mint külön, és együtt is megmaradhatunk annak, akik vagyunk” – írta a miniszter.
Hozzátette hogy  kihívások sora áll előttünk: a háború mellett az állandósuló migrációs válság, a demográfiai kihívások, az EU romló versenyképessége, az európai mezőgazdaság perspektívavesztése. A magyarok, készek hozzájárulni ahhoz, hogy az EU megküzdhessen az előtte álló problémákkal. Erről fog szólni a magyar elnökség, amelynek sikere Európa sikere lesz – fűzte hozzá.
Bóka János közölte azt is, hogy az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által szervezett Európa-napi fogadáson, a Magyarok Európáért díjakat adott át.
A miniszter a Facebook-oldalára csütörtökön feltöltött videójában kiemelte, „Európa egy ígéret. Európa annak a lehetősége, hogy békében és biztonságban éljünk”.
Úgy vélte, ahhoz, hogy ez az ígéret valóra váljon, Európában változásra van szükség, mert az elmúlt 5 év az Európai Unió kudarcainak időszaka volt.
Az Európa előtt álló feladatok közé sorolta, hogy Európának a békét kell elvinnie a háború súlytotta területekre és nem a háborút hoznia el hozzánk, nagyobb felelősséget kell vállalnia saját biztonságáért, képesnek kell lennie megvédeni külső határait.
Európában változásra van szükség, de ez magától nem fog bekövetkezni, a változást el kell hozni. Erre június 9-én, az európai parlamenti választáson lesz lehetőség. „Választhatjuk a békét és a valódi, jobboldali, európai alternatívát” – hangsúlyozta a miniszter.
Hozzátette, július elsejétől Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, és „ez a változás, az új kezdet elnöksége lesz”.
A tagállamokkal és intézményekkel együttműködve, tisztességes közvetítőként biztosítják a zökkenőmentes intézményi átmenetet.
„Európai megoldásokat keresünk az előttünk álló közös kihívásokra. Kivételesen nehéz körülmények között vesszük át a stafétabotot, de készen állunk a feladatra. A magyar elnökség sikere, egész Európa sikere lesz” – fogalmazott a közösségi oldalán megjelent videójában Bóka János.