Ukrán drón találta el a zaporizzsjai atomerőmű kiképzőközpontjának tetejét – közölte a két éve orosz ellenőrzés alá került energetikai létesítmény sajtószolgálata kedden a Telegram-csatornáján.

„Az ukrán fegyveres erők drónja a Zaporizzsjai Atomerőmű Egyedi Kiképzőközpontja épületének tetejébe csapódott, ahol a világ egyetlen teljes körű reaktorcsarnok-szimulátora található” – közölte az energetikai létesítmény, hozzátéve, hogy a csapásban senki sem sérült meg.
A sajtószolgálat rámutatott, hogy az ukrán hadsereg támadásai megsértik a nukleáris biztonság hét és a zaporizzsjai atomerőmű biztonságának öt alapelvét, amelyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén nevezett meg.
Vasárnap az erőmű sajtószolgálata a hatodik erőművi blokk kupolája elleni dróntámadásról számolt be. Kritikus károk nem keletkeztek akkor, de egy, az erőmű étkezdéjének közelében történt becsapódás következtében három alkalmazott megsérült.
A közlemény hangsúlyozta, hogy a létesítményt nem arra tervezték, hogy a területén harci cselekményeket folytassanak, és arra figyelmeztetett, hogy az ilyen csapások katasztrofális következményekkel járhatnak.
Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója a történtek után elmondta, hogy az ügynökség 2022 novembere óta első alkalommal észlelt – legkevesebb három – közvetlen találatot a zaporizzsjai atomerőmű-reaktor védőburkolatának szerkezetében. Hétfőn Grossi a RIA Novosztyi hírügynökség szerint elmondta, hogy a zaporizzsjai atomerőmű a vasárnapi dróntámadás után „elég közel” volt a nukleáris balesethez. A főigazgató hangsúlyozta, hogy ilyen esetre nem dolgoztak ki vészforgatókönyvet.
Az erőműben kedden munkalátogatást tett Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese. Az eseményről kiadott közlemény szerint Kirijenko Enerhodar város, valamint a létesítmény vezetőivel megvitatta az atomerőmű állapotát, valamint a nukleáris biztonság kérdéseit, beleértve a dróntámadásokat is.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Brjanszk megyei Klimovo község központját ért belövés következtében egy nő és egy gyermek életét vesztette, három férfi pedig megsebesült.
A kedden kiadott napi hadijelentés szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén, miközben 15 ukrán ellenrohamot vertek vissza, közülük 11-et Avgyijivkánál. A moszkvai tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap folyamán több mint 940 katonát veszített. Közülük a legtöbben, több mint 480-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.
A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett öt harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet, egy amerikai gyártmányú M109-es Paladin típusú és egy lengyel Krab önjáró, valamit két amerikai M777-es és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők öt rakétáját, egy Neptun hajóelhárító rakétát, továbbá 236 drónt.
Az orosz belügyminisztérium kedden körözést adott ki Sandra Eira 38 éves norvég „zsoldos”, a számi parlament volt tagja ellen, aki 2022 óta az ukrán hadsereg oldalán harcol.
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Orjolban őrizetbe vett egy férfit, aki online kapcsolatba lépett az ukrán hírszerző szolgálatokkal és felajánlotta nekik szolgálait. A gyanúsított az orosz katonai egészségügyi ellátásról adott át információkat az ukrán félnek.
Az FSZB a Krím félszigeten lévő Feodoszija városban büntetőeljárást indított egy 51 éves férfi ellen, aki „nyilvánosan orosz- és kormányellenes jelszavakat kiabált, egyebek között szélsőséges tevékenységre való felhívás formájában”. A nyelvészeti vizsgálat megállapította, hogy a férfi oroszok elleni erőszakos cselekményekre szólít fel. A gyanúsítottat akár négy évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság.