Megkezdte a kétoldalú egyeztetéseket a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.

Közleményükben kiemelték: Czepek Gábor márciusi kinevezése után először találkozott szlovák tárgyalópartnerével, Andrej Kasanával, a bős-nagymarosi vízerőműrendszer építéséért és üzemeltetéséért felelős kormánymegbízottal csütörtökön Apponyban.
A magyar kormánybiztos kiemelt feladata, hogy kétoldalú egyeztetések útján feltárja a kompromisszumos megoldás lehetőségeit a bősi erőmű ügyében több évtizede fennálló vitás kérdésekben. A magyar-szlovák kapcsolatok biztató alakulása az első megbeszélés tapasztalatai szerint is kedvező alapot teremthet a rég időszerű megállapodásra – írták.
Hozzátették, hogy a nagymarosi építkezést 35 éve függesztették fel. Több mint negyedszázados a hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítélete, amely a nézetkülönbségek rendezésére kötelezi a feleket. A mindkét fél számára elfogadható megoldás azonban mindmáig várat magára például a Duna vízhozamának megosztásában vagy energetikai kérdésekben.
Czepek Gábor, az EM közigazgatási államtitkára március 12. óta a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánybiztosként is dolgozik. E szerepkörében tárgyalási álláspont tervezetet kell kidolgoznia a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyében. A kinevező határozat a kormány képviseletére hatalmazza fel a kormánybiztost az energetikai, környezetvédelmi szakpolitikai és nemzetközi jogi egyeztetéseken.
Magyarország és Szlovákia adottságai, kihívásai szakpolitikai szempontból jórészt hasonlóak, helyzetüket összességében inkább jellemzi az egymásrautaltság és érdekazonosság. A kormánymeghatalmazottak megállapodásuk szerint kormányaiknak javasolják, hogy intenzív és dinamikus párbeszédet folytassanak a kapcsolódó ügyek áttekintéséhez és a közös célok eléréséhez. Egyetértettek abban, hogy az évtizedek óta fennálló jogvitákat rövid időn belül le kívánják zárni. A kormánybiztos és szlovák kollégája rögzítették, hogy a megbeszéléssorozat következő fordulóját júliusban Magyarországon tartják, addig munkacsoportok dolgoznak ki közös vízgazdálkodási és energetikai téziseket – olvasható a közleményben.