Az egyetlen maradandó társadalomszervező és kultúraalkotó erőnek a keresztény értékek bizonyultak Európában az elmúlt kétezer évben – jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hernádkércsen az egyik örökbefogadott kereszt újraszentelésén.

Latorcai Csaba hozzátette, az olyan keresztény értékek, mint az emberség, az önzetlenség vagy a felebaráti szeretet évezredeken át segítették Európát. Háborúkat, gazdasági válságok sorát és járványokat sikerült a kereszténység és a keresztény értékek erejével túlélni úgy, hogy Európa most is Európa – hangoztatta Latorcai Csaba, aki feltette a kérdést: „de vajon meddig?”
Úgy fogalmazott, a kereszténység olyan kultúrát teremtett, amely beleivódott az európai emberek mindennapi életébe, gondolkodásába.
A ma felavatott, több mint százéves út menti kereszt sem csupán vallási jelkép, hanem „igazodási pont lelki, szellemi és fizikai értelemben” – mondta az államtitkár.
Latorcai Csaba leszögezte, a magyar történelemben nem mindig volt kifizetendő a vallásos élet, de az olyan közösségek, mint Hernádkércs, ragaszkodnak és kötődnek a keresztény gyökerekhez.
Európa megtagadni készült kétezer éves gyökereit – mondta. Példaként a párizsi olimpia plakátját említette, amelyen „lehagyták a keresztet” a Szent Lajos-katedrális tetőjéről.
Európa nyugati felének baloldali urai arra törekednek, hogy „kisatírozzák a közösségi emlékezetből” a keresztet. Ezzel szemben nálunk felújítják a kereszteket – mondta. Hozzátette, Európa csak a kereszténység révén újítható meg.
Az MTI kérdésére elmondta, a KDNP egy évvel ezelőtt hirdette meg a „Fogadj örökbe egy keresztet!” programot, amelynek célja a településeken vagy az út mentén lévő keresztek fejújítása. Hozzátette: több mint 170 keresztet fogadtak örökbe Magyarország településein, azok megújítása  zajlik.
Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a mintegy háromszáz lelkes Hernádkércsen húsz feszület van, egy részüket már korábban felújították. A képviselő kiemelte, a nagyhét közeledtével különleges üzenete van annak, hogy most szentelik újra a keresztet.