Megtévesztő levelet küldtek cégeknek a népegészségügyi termékadó felajánlásával kapcsolatban – közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkár szombaton az MTI-vel.

Révész Máriusz tájékoztatása szerint a magyarországi cégek 2023 augusztusától ajánlhatják fel a népegészségügyi termékadó (NETA) 10 százalékát a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárságának aktív és egészséges életmódot ösztönző programjaira.
A források megfelelő felhasználása, az átláthatóság és a szakmai hitelesség érdekében a szabadidősport és az egészségügy köztiszteletben álló szakembereiből felállt Netabölcsek Tanácsa minden támogatást véleményez, jóváhagy – tette hozzá.
Az államtitkár közölte: az elmúlt napokban több cég jelezte, hogy egy ezzel a gyakorlattal ellentétes tartalmú levelet kapott a Nemzetközi Teqball Szövetségtől. Ebben a levélben azt a látszatot keltik, hogy ha a cégek a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely miniszternek küldenek egy nyilatkozatot, akkor a támogatásukat a teqball sportág fejlesztésére fordítják.
A levélről a miniszter, az aktív Magyarországért felelős államtitkár és a Magyar Teqball Szövetség sem tudott.
Révész Máriusz felhívta a figyelmet arra, hogy a levél tartalma nem felel meg a valóságnak, a NETA-programban kizárólag a tanács álláspontja alapján elismert kezdeményezés kaphat támogatást.
Közölte, hogy a sportszövetség nem nyújtott be szakmai programot, így ilyen javaslat nem volt a Netabölcsek Tanácsa előtt.
A tanács eddig olyan programokról rendelkezett, mint a háziorvosok továbbképzését magába foglaló Mozgás receptre!, a gyerekek és fiatalkorúak okostelefon-függőségén segíteni vágyó Mozdulj a netről a valóságra!, vagy a mozgás újrakezdését támogató Mozdulnék elnevezésű projektek – ismertette.
A valódi NETA-programokról az aktivmagyarorszag.neta.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.