A magyar honvédség már bizonyította, hogy képes kiemelt NATO-művelet vezetésére – közölte Sticz László vezérőrnagy, az EU bosznia-hercegovinai EUFOR Althea missziójának új parancsnoka az M1 aktuális csatornán szerda reggel.

Sticz László elmondta: 2021-ben már volt magyar parancsnoka a koszovói KFOR-missziónak, most először pedig magyar tábornok vezeti az EU bosznia-hercegovinai misszióját is egy teljes éven át. A magyar honvédség nem csupán résztvevője, de koordinálója, irányítója is egy ilyen nagyszabású műveletnek. Továbbá lesz lehetőség új katonai eszközök, például az új helikopterek alkalmazására, ami jelzi, hogy a 2018-ban indult magyar haderőfejlesztési reform nagy léptekkel halad előre – fejtette ki a vezérőrnagy.
A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Sticz László elmondta: a jelenlegi helyzet gyökere az 1992-95 közötti fegyveres konfliktus, amit a daytoni békemegállapodás zárt le, akkor határozták meg a térség jövőjét. Két országrész van, egy boszniai szerb és egy bosznia-hercegovinai, ahol horvátok és bosnyákok élnek együtt. A végső cél az, hogy a szerb és bosnyák-horvát terület integrálódjon, képes legyen együttműködni és alkalmassá váljon az uniós csatlakozásra. Ehhez azonban gazdasági, politikai és katonai segítség szükséges, ezt nyújtja a NATO, illetve 2004 óta az EU.
Az uniós művelet támogatja a helyi hatóságokat, elsősorban a boszniai rendőrséget. A katonai kockázat másodlagos, az EU-misszió csak akkor lép közbe, ha a boszniai rendőrség nem tudja biztosítani a békét. A helyzet azonban bármikor eszkalálódhat, ez történt például tavaly májusban Koszovóban. Ezért fontos a nemzetközi katonai erő, amelynek pártatlannak és hitelesnek kell lennie, szükség esetén pedig elrettentő erőt is kell mutatnia – mondta a parancsnok.
A Balkán békéje Magyarország békéje, ezért fontos, hogy a koszovói NATO-erők 2021-es magyar vezetése után tavaly az EU politikai és katonai szinten is támogatta, majd az ENSZ is jóváhagyta, hogy 2024-ben az EU bosznia-hercegovinai EUFOR Althea missziójának magyar vezetése legyen – emelte ki a tábornok.
A magyar erők fontos katonai képessége többek között a légi szállítás és kiürítés, mentés, ami nemcsak az EU-misszió katonáinak biztonságát szolgálja, de szükség esetén a helyi lakosságnak is segítséget nyújthat. Továbbá a térség elaknásított területei miatt nagy jelentősége van a tűzszerész képességnek is – ismertette Sticz László.