Az európai uniós csúcstalálkozón Magyarország mindkét ügyben, Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásaival és pénzügyi támogatásával kapcsolatban is elérte stratégiai céljait, és a nemzeti érdekeit is sikerült megvédenie – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben pénteken.

Orbán Balázs a csúcstalálkozó zárónapján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, Ukrajna uniós csatlakozásának kérdésében Magyarország egyértelművé tette, hogy nem ért egyet a döntéssel, és azt hibának tartja.
„Elvi álláspontunk továbbra is az, hogy Ukrajna nem felkészült az Európai Uniós csatlakozásra, ezért az arról szóló tárgyalásokat nem érdemes elkezdeni” – fogalmazott.
Az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós pénzügyi csomag elfogadása pedig – szavai szerint – komoly és azonnali érdeksérelmet jelentett volna Magyarország számára.
„Azt látjuk, hogy egy bukott stratégiát kíván finanszírozni az Európai Unió, és annak semmi értelme nincsen” – fogalmazott.
Ukrajna pénzügyi támogatásával kapcsolatban Magyarország hiányolja a stratégiai víziót.
A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő eszköz (RRF) kamatkiadásainak emelésével kapcsolatban pedig úgy látja, amíg nem kapott egy fillért sem, addig ahhoz nem tud semmilyen további döntéssel hozzájárulni – húzta alá.
Magyarország kitartott, és így el kellett halasztani a döntés meghozatalát, várhatóan a jövő év elejéig – közölte Orbán Balázs. Ráadásul – mint kiemelte – addig az Európai Tanács azt tűzte ki az uniós bizottság feladatául, hogy „a magyarok problémáival foglalkoznia kell”. Láthatóvá válik majd, hogy azok a források, amelyek járnak Magyarországnak, rendben megérkeznek-e, vagy folytatódik Brüsszel részéről a politikai zsarolás – emelte ki a politikai igazgató.
Lehetőség nyílik továbbá annak megvizsgálására is, hogy az Európai Bizottság részéről van-e nyitottság a Magyarország számára fontos kérdések megtárgyalására az unió hosszú távú költségvetésének (MFF) módosításával kapcsolatban. „Ha van, akkor folytani lehet a tárgyalásokat, ha nincs, akkor marad a büdzsé úgy, ahogy van” – jelentette ki.
Egészen addig Magyarország az egész finanszírozási csomagra nemet mond. Magyarország szerint nem kell módosítani az unió 2027-ig érvényes költségvetését – hangoztatta Orbán Balázs.