Külföldről finanszírozott, erőszakos államcsíny volt a kijevi Euromajdan – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak kedden, az ukrajnai hatalomátvételhez vezető tüntetések kezdetének tizedik évfordulóján.

„Majdannak hívjuk, valójában azonban puccs volt, egy külföldről szponzorált, erőszakos államcsíny. A dolgokat a nevükön kell nevezni” – hangoztatta.
A szóvivő szerint már külföldön is elismerték közvetlenül és közvetve, hogy a Majdant kívülről támogatták anyagilag, és ez „senki számára nem titok”.
„Számunkra a legfontosabb, hogy elérjük céljainkat, és ennek megfelelően folytatjuk különleges hadműveletünket” – mondta Peszkov.
Mikola Azarov Oroszországba emigrált volt ukrán miniszterelnök a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt állította, hogy a 2013-2014-es ukrajnai tömegtüntetéseket az Egyesült Államok szervezte meg Oroszország meggyengítése érdekében.
„Az amerikaiak fő stratégiai feladatuk mellett államcsínyt terveztek, egyáltalán nem érdekelte őket Ukrajna. Őket az a feladat érdekelte, hogy Oroszországot maximálisan meggyengítsék. És íme, az államcsíny óta eltelt tíz év azt mutatja, hogy ezt a feladatot következetesen elvégezték” – mondta Azarov.
„Kemény terror vette kezdetét (a fordulat után), amely több éven át tartott, és ahhoz vezetett, hogy Ukrajnából zombiország lett” – mondta a volt politikus.
„Ezek nem spontán események voltak, az előkészítésük több mint egy éven át tartott. A Nyugat civilszervezeteken keresztül előzetesen kinevelt egy ukrán politikuscsoportot, amely a nacionalizmus felélesztésével és az oroszellenes érzelmek felszításával foglalkozott. A neonácik fegyveres különítményeket készítettek elő, az agitátorok populista jelszavakkal csábították az embereket” – állította keddi Telegram-bejegyzésében Leonyid Paszecsnyik, az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt „Luhanszki Népköztársaság” vezetője.
Peszecsnyik szerint a tíz évvel ezelőtt kezdődött „nyugatbarát puccs” sok tekintetben megváltoztatta a történelem menetét, és katasztrófába sodorta Ukrajnát. A józan ukránok párbeszédre való felhívásai nem jártak eredménnyel, és senki sem hallgatott Oroszországra, amely többször is figyelmeztetett, hogy ez az út Ukrajna összeomlásához vezet.
Tíz évvel ezelőtt, 2013. november 21-én Kijev főterét, a Majdan Nezalezsnosztyit (a Függetlenség terét) elfoglalták az európai integráció hívei, miután az ukrán kormány bejelentette: felfüggeszti az EU-val kötendő társulási megállapodás aláírását. Később az Euromajdanként emlegetett tér rendfenntartók és radikálisok közötti összecsapások színterévé vált, melyeknek több tucatnyi halálos áldozata volt.
2014 februárjában az ukrán parlament megfosztotta a hatalomtól Viktor Janukovics hivatalban lévő elnököt, aki ezután Ukrajna elhagyására kényszerült; később Petro Porosenkót választották meg a tisztségbe. Az új ukrán hatóságok a halálesetekért Janukovicsot és a belügyminisztérium Berkut nevű különleges egységét tették felelőssé, amit az érintettek visszautasítottak.