Az EU elítéli, hogy a Hamász kórházakat és civileket használ emberi pajzsként, lehetővé kell tenni, hogy a polgári lakosság elhagyhassa a harci övezetet – hívta fel a figyelmet vasárnapi sajtóközleményében Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

Borrell hangsúlyozta, hogy a harcok a kórházakat is érintik, áldozatokat szedve a civilek és az egészségügyi személyzet körében. Mint írta, a nemzetközi humanitárius jog előírja, hogy a kórházakat, az egészségügyi infrastruktúrát és a kórházakban tartózkodó civileket meg kell védeni. A kórházakat azonnal el kell látni a szükséges felszerelésekkel, és a sürgős orvosi ellátást igénylő betegeket biztonságosan el kell szállítani. „Felszólítjuk Izraelt, hogy a polgári lakosság védelmének biztosítása érdekében tanúsítson maximális önmérsékletet ezen a téren” – jelentette ki.
Az EU csatlakozik a harcok azonnali szüneteltetésére és humanitárius folyosók létrehozására irányuló felhívásokhoz, többek között a határátkelőhelyek kapacitásának növelésével és egy külön tengeri útvonalon keresztül, hogy a humanitárius segélyek biztonságosan eljuthassanak a Gázai övezet lakosságához – tájékoztatott.
Megerősítette továbbá: Izraelnek joga van, hogy a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban megvédje magát, de felhívta a figyelmet, hogy az EU nagyon komolyan aggódik a gázai humanitárius helyzet súlyosbodása miatt,  sürgeti a humanitárius segélyekhez való gyors és akadálytalan humanitárius hozzáférést.
Borrell az EU névében ismét felszólította a Hamászt, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon az összes túszt.