Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnökét, akit a párt tanácsa Pásztor István elnök halálát követően bízott meg a szervezet vezetésével – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Pásztor István, aki 16 éven át vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot, október 30-án, 67 évesen, rövid, súlyos betegség után hunyt el.
Pásztor István fia, Pásztor Bálint a VMSZ alelnöke, köztársasági parlamenti frakcióvezetője, valamint a szabadkai városi képviselő-testület elnöke. A politikus a VMSZ következő tisztújító közgyűléséig marad a párt megbízott elnöke.
A pénteki találkozón Orbán Viktor és Pásztor Bálint megerősítette a magyar kormány és a VMSZ közötti szövetséget.
A vajdasági párt elnöke tájékoztatta a miniszterelnököt a szerbiai választási kampányról, az elmúlt években sokat javult szerb-magyar kapcsolatok további fejlesztésének lehetőségeiről, amelyben a VMSZ továbbra is konstruktív szerepet kíván betölteni.
A két vezető megállapodott a vajdasági gazdaságfejlesztési program továbbviteléről, és egyetértettek abban, hogy a Szeged-Szabadka vasútvonal mielőbbi üzembe helyezése, valamint a kishatárátkelők nyitvatartásának meghosszabbítása a vajdasági magyarok szempontjából kulcskérdések, megvalósításukért közösen fognak fellépni – tájékoztatott a megbeszélésről Havasi Bertalan.