Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Alibek Kuantyrovval, Kazahsztán nemzetgazdasági miniszterével tárgyalt – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a magyar kormány delegációja november 1. és 3. között részt vesz Asztanában a Türk Államok Szervezete csúcstalálkozójának programjain.
A delegáció tagjaként a gazdaságfejlesztési miniszter megbeszélést folytatott Alibek Kuantyrovval, Kazahsztán nemzetgazdasági miniszterével: a találkozón a miniszterek áttekintették az aktuális gazdasági és gazdaságpolitikai folyamatok mellett a kazah-magyar kapcsolatokban rejlő jövőbeli fejlesztési lehetőségeket is.
Az egyeztetésen a felek hangsúlyozták a kazah-magyar gazdasági kapcsolatok fontosságát, kiemelt figyelmet fordítva az energiaellátás, a mezőgazdaság, a logisztika, az ipar, azon belül pedig különösen a vegyipar és a gyógyszeripar területeinek kérdéseire – tették hozzá.
Hozzátették: Kazahsztán Magyarország 47. kereskedelmi partnere, a legjelentősebb együttműködések az energetikai szektorban és a gyógyszeriparban valósulnak meg.
A közlemény szerint a gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a háború és az elhibázott, káros szankciók nehéz gazdasági környezetet alakítottak ki.
Ilyen nehézségek sújtotta időkben pedig törekedni kell a partnerségre, a tiszteletteljes, józan együttműködések kialakítására – emelték ki.
A miniszter hangsúlyozta: Magyarország energiaellátása kulcskérdés, és fontos, hogy kőolajat most már Kazahsztánból is tudunk szállítani.
Az ország energiabiztonsága szempontjából nagy előrelépés, hogy a csatornákat megnyitották – írták.
Mindkét fél elhivatott a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és diverzifikálása iránt, kiemelt figyelmet fordítva többek között a kölcsönös befektetésösztönzésre, a gáz- és olajipari berendezések, a vízgazdálkodás, az alternatív és megújuló energiák, a zöld átállás valamint a harmadik országokban történő együttműködések területeire.
A miniszterek megállapították, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködést mélyíteni és szélesíteni szükséges, ezért az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak – áll a közleményben.