Drámai mértékben csökkent a lehetséges legjobb, „AAA” besorolású állampapírok aránya a világpiacon az Egyesült Államok néhány héttel ezelőtti leminősítése óta – áll a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban ismertetett szektorelemzésében.

A Fitch augusztus 2-án vonta meg az Egyesült Államoktól az „AAA” államadós-besorolást, egy fokozattal „AA plusz”-ra rontva a hosszú futamidejű amerikai államadósság-kötelezettségek minősítését.
A cég azzal a várakozásával indokolta a döntést, hogy a következő három évben romlanak az amerikai államháztartási mutatók és növekszik a már most is magas államadósság-teher.
A hitelminősítő az augusztusi leminősítés indoklásában kiemelte azt a véleményét is, hogy az államadósság-plafon ügyében visszatérő módon kialakuló politikai patthelyzetek és az utolsó pillanatig halogatott megoldások kikezdték az amerikai államháztartás kezelésébe vetett bizalmat.
A három globális hitelminősítő közül jelenleg már csak a Moody’s Investors Service tartja nyilván a lehetséges legjobb – e cég módszertanában „Aaa”-ként jelölt – besorolással az amerikai államadósság-kötelezettségeket.
A Standard & Poor’s – a globális piacvezető hitelminősítők közül elsőként már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az elit „AAA” államadós-osztályzatot, amelyet 1941 óta tartott érvényben.
Az S&P – amelynek minősítési részlege néhány éve az S&P Global Ratings nevet viseli – a tizenkét évvel ezelőtti leminősítés óta az „AAA”-nál szintén egy fokozattal alacsonyabb, „AA plusz” besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű amerikai államadósságot.
Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a globális piacokon komoly megrázkódtatást okozó leminősítést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.
Keddi elemzésében a Fitch Ratings kiemelte: az amerikai leminősítés óta már nem az „AAA” minősítésű szuverén kötvényállomány a legnagyobb értékű államadósság-kategória a világpiacon.
Az Egyesült Államok leminősítésének idején a piacokon forgó amerikai szövetségi államadósság-tömeg 32 600 milliárd dollár volt, csaknem a kétszerese a dollárban számolt többi szuverén adósságnak – áll a Fitch szektorelemzésében.
A hitelminősítő helyzetértékelése szerint mindez azt jelenti, hogy a kötvénypiacokon lévő „AAA” osztályzatú államadósság-állomány nominális aránya drámai mértékben, a 40 százalékot meghaladó korábbi szintről alig 6 százalékra zuhant.
Ennek következményeként a spekulatív – vagyis nem befektetési ajánlású – besorolással ellátott szuverén adósság nominális piaci mennyisége most első ízben meghaladja az „AAA” kategóriás államadósság-eszközökét, amelyek összértéke 5 ezer milliárd dollár környékére csökkent – áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.
A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy korábban mindig az „AAA” besorolású szuverén kötelezettségek adták a piacon lévő legnagyobb értékű államadósság-kategóriát, azzal együtt is, hogy az euróövezeti adósságválság óta csökken az „AAA” osztályzati sávban nyilvántartott szuverén adósok száma, amely a Fitch listáján jelenleg mindössze kilenc.