Nagy Márton gazdaságfejlesztési, továbbá Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter vezetésével 2023. október 5-én megtartotta alakuló ülését a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csütörtökön az MTI-vel.

Ismertetik, a tanács feladata az ipari parkok, a technológiai parkok, a logisztikai parkok, valamint a tudományos és innovációs parkok helyzetét, fejlődését és értékelését bemutató anyagok, továbbá az értékelés alapján kidolgozott, a fejlődést elősegítő intézkedésekre vonatkozó javaslatok véleményezése.
A tanácsot két társelnök vezeti, a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter és az iparügyekért felelős miniszter. A tanács tagjai a társelnökök mellett az alábbi miniszterek egy-egy képviselője: a felsőoktatással összefüggő feladat- és hatáskörök tekintetében a felsőoktatásért felelős miniszter, a külgazdasági ügyekért felelős miniszter, a területfejlesztésért felelős miniszter, a közlekedésért felelős miniszter, az energiapolitikáért felelős miniszter – írják a közleményben.
A tájékoztatás szerint az alakuló ülésen a résztvevők áttekintették és véleményezték a parkokra vonatkozó támogatáspolitikai javaslatokat, megvitatták a beérkezett Technológiai Park cím elnyerésére benyújtott pályázatokat. A tanács döntése értelmében többek közt Kisteleken, Mohácson és Pusztaföldváron jöhet létre Technológiai Park.
Csák János miniszter az ülésen elmondta, hogy az elmúlt években a felsőoktatást, tudománypolitikát és az innovációs ökoszisztémát érintő intézkedések nyomán javult a magyar gazdaság kutatás-fejlesztési innovációs teljesítménye, amit a publikációk és szabadalmak számának dinamikus növekedése jelez. A Neumann János Program feladata, hogy elősegítse az egyetemek és kutató intézetek valamint a gazdasági szereplők közötti piacorientált együttműködést. Cél, hogy Magyarország 2030-ra a tíz legjobb európai innovátor és a huszonöt legjobb világinnovátor országa között legyen – olvasható a közleményben.
Nagy Márton miniszter megköszönte a tagok és a meghívottak közreműködését. Kifejtette, hogy „2023 az infláció csökkentés éve, míg 2024 a növekedésé lesz”. Megállapította: a gazdasági teljesítmény helyreállításához, a munkahelyek és a családok megvédéséhez Magyarországnak tovább kell erősítenie a beruházás és export alapú gazdaságot, ki kell aknáznia a növekedési tartalékokat, javítania kell a versenyképességet. A logisztikai ágazat, a logisztikai- és technológiai parkok fejlesztése tovább erősíti a magyar gazdaság összekötő szerepét, amelyben a nyugati és keleti tőke hazánkban találkozik. Ehhez megfelelő munkaerőre, infrastruktúrára és versenyképes vállalkozásokra van szükség – közölte a szaktárca.
A kormány a tanács munkájától azt várja, hogy érdemben járuljon hozzá többek közt az ipari logisztikai- és technológiai parkok fejlődéséhez, így a hazai térségek vonzerejének és gazdasági teljesítményének növeléséhez – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).