Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek – írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.

A beszámoló szerint az október 8-i tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson Nancy Faser vezetésével induló hesseni SPD azt ígéri programjában, hogy a szövetségi szinten és a Bundesratban – a szövetségi törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájában – is keményen küzd majd azért, hogy „szavazati jogot kapjon az önkormányzati választásokon mindenki, aki hat hónapnál hosszabb ideje él valamely hesseni településen”.
A Bild érdeklődésére a párt szóvivője elmondta: az ígéret olyan emberek önkormányzati választásokra szóló szavazati jogára vonatkozik, akik határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.
A lap hozzátette: a gyakorlatban általában hat hónapnál tovább tart, amíg a menekültek tartózkodási engedélyt kapnak. Értelmezése szerint a szociáldemokraták kampányígérete így azt jelenti, hogy a német állampolgárok és az EU-s állampolgárok mellett a menedékjogért folyamadó külföldiek, például szíriai és afganisztáni állampolgárok is szavazhatnának az önkormányzati választásokon, és EU-n kívüli külföldiek egyéb csoportjai, például a török állampolgárok is rendelkeznének ezzel a joggal.
Stefan Luft politológus, a brémai egyetem kutatója az SPD hesseni szervezetének választási ígéretéről szólva a Bildnek elmondta, hogy szerinte „a választójogot elvileg az állampolgársághoz kellene kötni”, de az EU-s állampolgárok már most is „különleges státusszal” rendelkeznek.
„Ennek a különleges státusznak a kiterjesztése +mindenkire+ leértékeli a honosítást, aláássa a sikeres beilleszkedés, az állampolgárság és a választójog közötti kapcsolatot” – vélekedett Stefan Luft.
Stefan Heck, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője, a CDU hesseni szervezetének elnökségi tagja, a párt egyik belügyi és választójogi szakpolitikusa a Bildnek azt mondta, hogy „Faeser javaslata veszélyes tévút”.
Manfred Pentz, a hesseni CDU-szervezet főtitkára hozzátette, hogy „a választójog nem a választási kampányok eszköze, hanem az egyik legfőbb demokratikus érték”, amelyet „államunk polgárainak kell megtartanunk”.
Mint mondta, a választójog „önkényes kiterjesztése és az állampolgárság helyett csak a tartózkodási engedélyhez kötése ellentétes demokratikus alapelveinkkel”, és a CDU ezért „egyértelműen elutasítja” a hesseni szociáldemokraták törekvését.