Az elmúlt évek válságai megnehezítették a versenyképességi reformok alakulását Magyarországon, a jegybank négy évvel ezelőtt közzétett 330 versenyképességi javaslatának megvalósulása azonban folytatódott, mostanra a pontok 46 százaléka vált valóra – mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a jegybank Versenyképességi Tükör című kiadványát bemutató online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kiemelte, hogy a teljesülés 4 százalékpontot haladt előre másfél év alatt, az előző kiadvány megjelentetése óta, ami lassulás a korábbi évekhez viszonyítva.
Felidézte, hogy már a pontok meghirdetésének évében, 2019-ben a javaslatok teljesülése 22 százalékon állt, egy évvel később 34 százalékra, majd 2021-re 42 százalékra nőtt az arány.
Az ügyvezető igazgató ismertette, hogy mind a 12 versenyképességi területen – új pénzügyi modell, háztartási megtakarítások aktivizálása, kkv-stratégia, külgazdaság és gazdaságszerkezet, munkaerőpiac, területi felzárkózás, családbarát program, egészséges társadalom, tudásalapú társadalom, kutatás-fejlesztés és innováció, állami hatékonyság, modern infrastruktúra és hatékony energiafelhasználás – előrelépés történt a másfél évvel korábbi helyzethez viszonyítva.
Az ügyfelek kamatkockázatának a csökkentése volt az egyik javaslata az MNB-nek az új pénzügyi modell kategórián belül. Az új lakáshiteleknél tavalyra gyakorlatilag 100 százalékra emelkedett a fix kamatozású hitelek aránya.
A mikro, kis- és közepes vállalkozások hiteleinek garanciamértéke mára akár 90 százalékos is lehet, bankszámlaválasztó program segíti az ügyfelek tájékozódását – sorolta az ország versenyképességét erősítő megvalósult javaslatokat.
Megemlítette azt is, hogy folytatódott az állampapír-program, az adósságkezelő lehetővé tette a díjmentes készpénzes állampapír-vásárlást, illetve a digitális vásárlást is megkönnyítette, mindez pedig hozzájárult ahhoz, hogy a családok állampapír-állománya 11 ezer milliárdra nőtt.
Az MNB-nek volt egy javaslata arra, hogy a 30 éves kor előtt gyermeket vállaló anyák családi adóalap kedvezménye növekedjen – emlékeztetett. Egy ehhez hasonló intézkedés megvalósult: a 25 és 30 év közötti nők szja-mentességre lettek jogosultak idéntől az átlagbér szintjéig.
A korábban megfogalmazott javaslat a röviditalok jövedéki adójának emelésére és a népegészségügyi termékadó kibővítésére megvalósult és hozzájárul az alkohol-fogyasztás kordában tartásához – ecsetelte.
Jó irányba tett lépésnek nevezte továbbá azt, hogy az egyetemek finanszírozásánál figyelembe veszik a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban való szereplést, illetve, hogy a szabadalmak fenntartási díjai csökkentek, továbbá az állam a 30 év felettiek doktori képzési  költségének egy részét átvállalja.
Arra is kitért, hogy az államigazgatás digitalizációja és a közszolgáltatások területén Magyarország az EU-n belül a kevésbé jól szereplők között van, néhány területen lassú a haladás, máshol pedig „előre szaladtak”, mint például az szja-bevallásoknál.
A válságok felértékelik a versenyképesség fontosságát, a gazdaságtörténeti tapasztalat az: aki rugalmas, az képes alkalmazkodni a változó körülményekhez, esetleg még előnyére is fordítani a kihívásokat – fogalmazott az ügyvezető igazgató, aki szerint a reformokat folytatni kell.