Ukrajna amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket kap Hollandiától – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közösségi oldalain, miután tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

„F-16-osok lesznek az ukrán légtérben. Áttörést jelentő megállapodás. Mától már vannak konkrétumok. Köszönöm Hollandia, köszönöm Mark!” – írta Zelenszkij. Az államfő a bejegyzéshez posztolt egy szelfit is Mark Rutte kormányfővel egy F-16-os előtt. Zelenszkij a megállapodást újabb lépésnek nevezte Ukrajna „légi pajzsának” megerősítésére.
Később Zelenszkij a Telegramon pontosította, hogy Ukrajna 42 darab F-16-ost kap. „Ez még csak a kezdet” – tette hozzá.
A holland kormányfővel az eindhoveni légitámaszponton tartott sajtótájékoztatón az ukrán elnök az Oroszországgal való béketárgyalásokra vonatkozó kérdésre válaszolva, kifejtette, hogy az egyetlen dokumentum, amely alapján a béketárgyalások megtörténhetnek, az az általa nyilvánosságra hozott békeformula. Kizárta továbbá azt, hogy ukrán területeket „valamire” elcseréljenek. Ezzel arra utalt, hogy Stian Jenssen, a NATO-főtitkár kabinetfőnöke pár napja felvetette, hogy a NATO-tagságért cserébe az ukrán fél lemondhatna az orosz erők által megszállt területei egy részéről Moszkva javára. Szavait Kijev felháborodással fogadta, Jenssen pedig ezt követően elnézést kért.
„Van egy dokumentumunk, egy képletünk a békére, és egy vágyunk van, a béke. Megfogalmaztuk, miként látjuk a békét, készek vagyunk a partnereinkkel ennek nyílt megvitatására” – hangsúlyozta az ukrán elnök. Leszögezte egyúttal, hogy helyre kell állítani az igazságszolgáltatást, és felelősségre kell vonni Oroszországot az általa elkövetett bűncselekményekért, köztük a malajziai utasszállító repülőgép lelövéséért, a Kijev melletti Bucsában elkövetett atrocitásokért és Mariupol elpusztításáért.
Zelenszkij a tavaly novemberben tartott G20-csúcstalálkozón hozta nyilvánosságra tíz pontba szedett békefeltételeit. Ez az ukrán béketervnek nevezett javaslat magában foglalja a nukleáris-, az élelmiszer- és az energiabiztonság garanciáit, valamint az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről az 1991-es határok mögé.
Olekszij Reznyikov védelmi miniszter közben az ukrán 24-es hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy az ukrán pilóták, valamint mérnökök és technikusok kiképzése az F-16-os gépeken már megkezdődött, a kiképzés legalább hat hónapig tart. Arra nem tért ki, hol és mikor kezdődött el a kiképzés.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője korábban azt mondta: Ukrajnának, hogy megvédje magát, le kell cserélnie az erkölcsileg és fizikailag elavult különféle típusú szovjet repülőgépeit egyetlen típusú többcélú vadászrepülőgépre, amely lehet az F-16-os.
Az Egyesült Államok a héten hagyta jóvá, hogy Hollandia és Dánia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának. Vasárnap a dán kormány is megerősítette, hogy F-16-osokkal látja el Kijevet, amint ennek feltételei teljesültek. A dán védelmi tárca szerint a gépek átadásához elengedhetetlen, hogy kiválasszák és felkészítsék az ukrán haderő megfelelő tagjait a gépek használatára, valamint meglegyen a kellő infrastruktúra a gépek üzemeltetéséhez.