Kritikus fontosságú a Száheli-övezet stabilitása, ugyanis ha stabilitás van ebben a térségben, akkor sokkal kisebb a valószínűsége újabb nagy migrációs hullámok megindulásának Európa felé – írta a külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó Péter kifejtette: továbbra is kritikus a helyzet a Száheli-övezet kulcsországában, Nigerben, „ahol a hadsereg gyakorlatilag túszul ejtette az elnököt”.
Kiemelte: a nemzetközi közösség és a regionális szervezetek nagy része kiállt a demokratikusan megválasztott elnök mellett. „Így tettünk mi is, hiszen számunkra a stabilitás ebben a térségben kritikus fontosságú” – fogalmazott.
Hangsúlyozta: ha ugyanis stabilitás van a Száheli-övezetben, akkor sokkal kisebb a valószínűsége újabb nagy migrációs hullámok megindulásának Európa felé, és elejét lehet venni a terrorfenyegetettség további súlyosbodásának.
A tárcavezető közölte: kedden telefonon egyeztetett a helyzetről Catherine Colonna francia külügyminiszterrel és egyetértettek, hogy – az eddigi nemzetközi nyilatkozatokkal összhangban – ki kell tartaniuk a demokratikusan megválasztott elnök és az alkotmányosság helyreállítása mellett.