Három félig alámerült, távvezérelt ukrán csónak kísérelt meg „terrortámadást” a Fekete-tenger délnyugati részén, a Boszporusz-szoroshoz közeledő orosz polgári szállítóhajók ellen – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tárca arról számolt be, hogy a tengeri szállítmányt kísérő orosz hadihajóknak keddre virradó éjjel sikerült időben észlelniük a támadást, és megsemmisíteniük az összes csónakot. A minisztérium egy másik jelentése szerint a Szergej Korov és a Vaszilij Bikov orosz járőrhajó őket támadó ukrán tengeri drónokat likvidált.
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz hadsereg Donyeck térségében, valamint a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében, továbbá Kupjanszk és Liman irányában több ukrán támadást vert vissza. A tábornok az elmúlt egy nap során a frontvonal mentén elszenvedett ukrán emberveszteséget mintegy nyolcszáz főben nevezte meg, akik közül szerinte több mint 345 katona Donyeck térségében esett el.
A szóvivő a megsemmisített ukrán katonai létesítmények és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között négy rakéta- és lőszerraktárt, három harckocsit, 12 gyalogsági harcjárművet, és hat lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget. Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők által a háború kezdete óta elveszített harckocsik és egyéb páncélozott járművek száma 11 ezer, a különleges katonai járműveké pedig 12 ezer fölé emelkedett.
A tárca kedd hajnalban közölte, hogy Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke Zaporizzsja térségében szemlét tartott egy előretolt vezetői poszton, és fogadta Alekszandr Romancsuk vezérezredes, hadseregcsoport-parancsnok jelentését.