Határozottan kiállunk a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett és támogatjuk a hivatalába történő visszatérését – írta hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, miután telefonon egyeztetett Hadja Lahbib belga külügyminiszterrel.

„Afrika biztonsága, azon belül a Száheli-övezet biztonsága szorosan összefügg az európai biztonsággal. Mivel ez a térség könnyen válhat nagy migrációs hullámok forrásává, különleges érdekünk fűződik biztonságához és stabilitásához” – fogalmazott Szijjártó Péter.
Hozzátette: ebben a tekintetben is nagy baj, hogy Niger elnöke ellen puccsot követtek el, hiszen az könnyen alááshatja az egész térség stabilitását.
„Határozottan kiállunk a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett és támogatjuk a hivatalába történő visszatérését. Ma telefonon egyeztettünk minderről Hadja Lahbib belga külügyminiszterrel, akivel egyetértettünk, hogy közösen kell kiállnunk a Száheli-övezet stabilitása és a terrorellenes küzdelem mellett” – olvasható a miniszter bejegyzésében.