Az olaszországi Lampedusa szigetére többen érkeznek, mint ahány embert el tudnak szállítani, a szicíliai Agrigento prefektusa csütörtökön elrendelte a migránstábor minél gyorsabb kiürítését.

A délelőtti órákban ötszáz embert komphajóval indítottak el Lampedusáról a szicíliai Porto Empedocle kikötőjébe, ahova további 250-et szállítanak pénteken. Száznyolcvan migránst repülővel Bologna városába szállítanak, egy további hatszáz fős csoport pedig a következő napokban a Dattilo hadihajó fedélzetén kerül át a szintén szicíliai Augustába és Cataniába, ahonnan majd tovább osztják őket.
A lampedusai tábor folyamatos ürítése ellenére a sziget közepén található regisztrációs központ csütörtökön a zsúfolásig megtelt: a négyszáz férőhelyen több mint 3500-an szorongtak, ami a 2018 óta működő központ történetében a legmagasabbnak számít.
Csütörtökön több mint ezren kötöttek ki a szigeten: mindannyiukat a tunéziai Szfakszból indították az emberkereskedők. A Burkina Faso, Elefántcsontpart, Kamerun, Guinea, Libéria, Mali, Szenegál, Szudán, Etiópia és Pakisztán irányából érkező férfiak, nők és gyerekek elmondták, hogy csónakjaikat az emberkereskedők csak egy bizonyos pontig kísérték el a tengeren, majd leszedték a motort és egy másik csónakkal távoztak, magukra hagyva a csoportokat, melyeket az olasz parti őrség segített partra.
Lampedusa halászai készen állnak a sziget kikötőjének lezárására. A halászok napok óta tiltakoznak a migránsok miatt kialakult helyzet ellen: nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a Lampedusa és Szicília közötti kompjáratok „migránstaxikként” működnek. A halászkonzorciumot vezető Salvatore Martello korábbi polgármester megjegyezte, hogy a Lampedusán halászott halak szállítása is késik, mivel az erre használt kabinokat most a migránsok foglalják el.
Martello hozzátette, Renato Schifaninak, a régió kormányzójának a közbelépését sürgetik: külön hajót kell biztosítani a helyiek és a turisták számára, és külön hajóval kell szállítani a migránsokat.
Bejelentette, hogy a következő napokban találkoznak a kormányzóval, és ha nem sikerül megoldást találni, készen állnak sztrájkba lépni, ami a kikötő bejáratának elzárását jelenti.
Hasonló, a kikötő lezárásával járó lakossági tiltakozást 2020 nyarán tartottak Lampedusán.