Szeptemberben rendezik a 21. keszthelyi Táncpanorámát

Szeptember 7. és 10. között rendezi meg a 21. keszthelyi Táncpanorámát a Nemzeti Táncszínház és a Balaton Színház. A fesztiválon három Kossuth-díjas alkotó grandiózus előadása látható.

A rendezvény célja, hogy a balatoni régióban élőknek és pihenőknek is megmutassa a magyar táncművészet sokszínűségét – olvasható a szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
Az immár hagyományosan megszervezett eseményen az idén is három kiemelkedő táncegyüttes produkcióit láthatja a keszthelyi közönség: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett és a Magyar Állami Népi Együttes érkezik szeptemberen a Balatonra – olvasható a közleményben.
Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a neves tudós munkássága előtt tisztelegve indította el az Élő Tánc-Archívum sorozatát. Az ecsedi láp vidékéről a két legtáncosabb falu, Tyukod és Nagyecsed tánckultúrája mellett a szatmári pásztorok és a cigányság tánckultúráját foglalják össze a Szatmár című néptánc előadásukban, amely szeptember 8-án látható a Balaton Színházban.
A Szegedi Kortárs Balett az idén a 22. éve játszott ikonikus darabjával, a Carmina Buranával érkezik Keszthelyre szeptember 9-én. A Balaton Színházban látható előadásban a civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, barbár közösség rituálékkal teli életébe pillanthatunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a sors rájuk ró.
A Magyar Állami Népi Együttes alkotói 21 évvel ezelőtt hozták létre a Naplegendát, egy 21. századi, kreatív táncszínházi víziót, amely a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg. Az előadásban Nikola Parov friss hangzású, ősi motívumokat használó etno zenéje hallgató. A darab szeptember 10-én látható Keszthelyen, a Balaton Színházban.
Mint kiemelik, a Táncpanoráma elmaradhatatlan része Lakatos János koreográfus és táncpedagógus prezentációja, a Táncoló filmkockák, amelyet a tavalyi évhez hasonlóan a keszthelyi Fő téren díjmentesen tekinthetnek meg az érdeklődők. A tánc- és kultúrtörténeti előadáson szó lesz Bob Fosse-ról, a West Side Storyról, Elvis Presley-ről és Michael Jacksonról is.
A gyerekeket az idén a Rumini című táncjátékkal, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat interaktív előadásával várják. Berg Judit a bátor és talpraesett kisegérről szóló története kalandos utazásra hívja a nézőket a fantázia világába. A darabot szeptember 7-én láthatja a közönség a Balaton Színházban.
A közleményben kiemelik, hogy az idén a Keszthelyi Táncpanoráma szervezői augusztus 1-ig tartó elővásárlási akcióval készülnek.