Az észak-koreai nukleáris fejlesztések elleni határozott fellépést sürgette hétfőn Jun Szok Jol dél-koreai elnök, nem sokkal a NATO vilniusi csúcstalálkozója előtt.

Meg kell mutatni, hogy a nemzetközi közösség szándéka, hogy megakadályozza Észak-Korea atomfegyverhez jutását erősebb, mint Phenjan nukleáris fejlesztések iránti eltökéltsége – szögezte le hétfőn az AP hírügynökségnek adott interjújában Jun Szok Jol, aki a tervek szerint részt vesz a NATO kedden kezdődő, két napra tervezett vilniusi csúcstalálkozóján.
A sajtónak adott írásbeli nyilatkozatában az államfő elmondta, a csúcson szorgalmazni fogja a nemzetközi összefogást „Észak-Koreai törvénytelen cselekedetei ellen”, hozzátéve, hogy a NATO és Szöul közötti új megállapodás 11 területen tesz lehetővé együttműködést, beleértve a kiberbiztonságot is.
„A béke akkor a legbiztosabb, ha erős hatalom és elrettentés áll mögötte. Az Észak-Korea elleni szigorú nemzetközi szankciókkal meg lehet előzni (Phenjan) nukleáris fejlesztéseit és rakétaprogramját” – fogalmazott az elnök aláhúzva, hogy a litván fővárosban Joe Biden amerikai elnökkel és Kisida Fumio japán miniszterelnökkel is egyeztet majd.
„Ahogy az Európában történő események jelentős hatással bírnak az indiai- és csendes-óceáni térségre, úgy az indiai- és csendes-óceáni térségben zajló események is erőteljesen kihatnak európai országokra” – tette hozzá.
Kiemelte: az ukrajnai háború megmutatta, hogy egyetlen térség biztonsági válsága is globális hatással bírhat.
Jun Szok Jolt japán, ausztrál és új-zélandi vezetőkkel együtt hívták meg a csúcstalálkozóra.
Mindeközben hétfőn Phenjan azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy amerikai gépek sértették meg az észak-koreai légteret, a kommunista ország védelmi tárcájának szóvivője a KCNA észak-koreai állami hírügynökségnek pedig kiemelte, „az amerikai provokáció” csak közelebb viszi a Koreai-félszigetet a nukleáris konfliktushoz.
Hozzátette: Phenjan „visszafogja magát”, de a légterét megsértő gépeket le fogják lőni.
A KCNA közleményében emellett nukleáris zsarolásnak nevezik azon washingtoni tervet, mely stratégiai nukleáris felszerelést küldene a térségbe, kiemelve: „ha bármi történne”, azért egyedül az Egyesült Államok viseli a felelősséget.
Dél-Korea és az amerikai hadsereg idén már több közös hadgyakorlatot rendezett a félszigetnél, júniusban pedig a dél-koreai Puszanba érkezett az Egyesült Államok egy nukleáris meghajtású tengeralattjárója is.