A Magyar Falu Program indulása óta 75 milliárd forintot fordított a kormány a program keretében út- és járdafejlesztésekre, mondta a Fejér vármegyei Nagyvenyimen a megújult Bocskai utca átadási ünnepségén Gyopáros Alpár.

A Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa bejelentette: a Magyar Falu Programot folytatni fogja a kormány.
Gyopáros Alpár hozzátette, hogy már ki is írtak egy hasonló tartalmú pályázatot, amelyből út- és járdafejlesztéseket finanszíroznak.
Közölte azt is, hogy július 14-ig adhatók be a pályázatok. Ezen túl, a nyár folyamán, de legkésőbb ősszel, a korábban megszokott módon folytatják a pályázataik meghirdetését.
A kormánybiztos hangsúlyozta: jellemző, hogy a pályázatok elbírálása során kapcsolatot tartanak az érintett településeken élőkkel, az országgyűlési képviselőkkel, a település vezetőivel, civil szervezetekkel, egyházközségekkel. „Gyakorlatilag az alulról érkező javaslatok épülnek bele a Magyar Falu Programba” – tette hozzá. A program sikerének alapja tehát a tartalom, hangsúlyozta, amit a helyiek határoznak meg.
Kitért arra is, hogy településvezetők sokat panaszkodnak az uniós pályázatok túlzott bürokratikusságára.
Ennek az a következménye, hogy mire eljutnak a pályázat megírásától a megvalósításig, olyan sok idő telik el, hogy közben megdrágulnak az építőanyagok. A településvezetőknek pedig fejtörést okoz, miből pótolják ki a különbséget – mondta.
A Magyar Falu Program ehhez képest rendkívül gyors, állapította meg, mert a nyertesek kihirdetését követő öt nap múlva már megérkezik a települések számlájára az elnyert összeg.
A program harmadik nagy előnye a forrástömeg nagysága. Ez, csak Fejér vármegyében, csak a Magyar Falu Programban, az elmúlt három és fél évben több mint 40 milliárd forintnyi fejlesztést jelentett  – emelte ki.
„Országos szinten a program indításától kezdve hasonló út-, járda- és kerékpárút-fejlesztésekre több mint 4100 helyszínen biztosított forrásokat a kormány” – tette hozzá a kormánybiztos.