A jövőre esedékes nagy-britanniai parlamenti választásokat a skót kormány Skócia függetlenségének előmozdítására kívánja használni – mondta vasárnap Hamza Yousaf skót miniszterelnök.

Yousaf a BBC brit közszolgálati televízió vasárnaponként jelentkező heti politikai magazinműsorában kijelentette: a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) 2024-es választási kampányának „frontvonalában és középpontjában” Skócia függetlenné válása áll majd.
A skót kormányfő szerint az SNP azért helyezi a függetlenségi kampány hangsúlyát a jövő évi választásokra, mert a konzervatív párti brit kormány „megtagadja a skótoktól a demokratikus választás jogát”.
Hamza Yousaf ezzel arra utalt, hogy a brit kormány mereven elzárkózik a skóciai függetlenségről szóló újabb népszavazás kiírásának engedélyezéséről.
Yousaf hivatali elődje, Nicola Sturgeon – aki az SNP pártfinanszírozási ügyei miatt indult rendőrségi vizsgálat nyomán februárban lemondott – még tavaly 2023. október 19-ét jelölte ki a skót függetlenségről tartandó újabb népszavazás időpontjául.
A brit legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben olyan végzést hozott, amely szerint a skót parlament nem alkothat önállóan, a brit kormány hozzájárulása nélkül törvényt az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról, mert ez olyan hatásköröket érintene, amelyeket az egyébként igen széleskörű skóciai önrendelkezést megteremtő, 1999-ben kelt törvény meghagyott a brit parlament és a brit kormány felelősségi körében.
A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.
A skóciai népszavazás újbóli kiírása azonban a brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. A Skót Nemzeti Párt azóta rendszeresen hangoztatja, hogy elengedhetetlenné vált az újabb függetlenségi népszavazás, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az Európai Unióból.
Hamza Yousaf a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: az SNP továbbra is a jogilag kötelező érvényű népszavazás kiírását részesítené előnyben, de ha nem sikerül referendumon kifejezésre juttatni a skót függetlenség támogatottságát, akkor a párt a jövő évi parlamenti választásokat használja majd erre.
Arra a felvetésre, hogy ez semmire nem kötelezné a brit kormányt, a skót miniszterelnök azt mondta: az SNP-re leadott minden egyes szavazat a függetlenségre leadott szavazat lesz, és a londoni kormány „nem hagyhatja folyamatosan figyelmen kívül” a skót nép akaratát.
A közvélemény-kutatások azonban rendre azt jelzik, hogy Skócia függetlenné válásának nincs folyamatos és meggyőző többségi támogatottsága a skót választók körében: az elmúlt hónapok felmérései alapján a skótok 45-49 százaléka voksolna az elszakadásra egy „mostani” népszavazáson. Választási szakértők egybehangzó véleménye szerint hosszú időn át legalább 60 százalék körüli támogatottságot kellene mérni ahhoz, hogy az SNP a siker reményével indulhasson neki egy újabb függetlenségi népszavazásnak.
Az újabb skót függetlenségi népszavazást a jövő évi brit választások esélyesének tartott legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem támogatja.