A belga és a spanyol hatóságok kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bandákat számoltak fel az észak-belgiumi Antwerpenben – közölte csütörtökön az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol.

A közlemény szerint a belga és a spanyol rendőrség által tavaly áprilisban indított nyomozás egy kannabisz- és kokainkereskedelemmel, valamint pénzmosással foglalkozó bűnözői csoport felszámolására irányult.
Az antwerpeni székhelyű, főként rokonokból álló szervezet tagjai számos más bűncselekmény, egyebek mellett betörések, illegális lőfegyver-kereskedelem, pénzhamisítás miatt már ismertek voltak a hatóságok előtt. A bűnözői hálózat az Antwerpenhez tartozó Deurne városrészben éttermet üzemeltetett “alvilági tevékenysége” eszközeként – írták.
A nyomozás során fény derül arra is, hogy a hálózat szoros kapcsolatban állt egy másik bandával, amelyet egy spanyol állampolgár vezetett az Antwerpen közelében fekvő Sint-Gillis-Waas községben. Ez a csoport hasis Spanyolországból való behozatalával és az antwerpeni kikötőbe érkező kokainszállítmányok átvételével foglalkozott, számos kikötőalkalmazott segített nekik. A vizsgálat eredménye szerint a csoport vezetőjének spanyolországi rokonai pénzmosással foglalkoztak Almería és Granada tartományokban – közölték.
Az uniós szervezet tájékoztatása szerint a művelet során harminc embert előállítottak. A gyanúsítottak többsége belga és albán vagy belga és koszovói kettős állampolgárságú. Továbbá lefoglaltak tőlük jelentős mennyiségű kábítószert, köztük kokaint, hasist és kannabiszszármazékokat, valamint fegyvereket, lőszert, hangtompítókat és golyóálló mellényeket, hamis dokumentumokat, mobiltelefonokat és más ingóságokat, köztük 14 személyautót, lakóautót, luxusórákat, 50 ezer eurót bankszámlákon, valamint mintegy 60 ezer euró készpénzt – tette hozzá az Europol.