Tavaly csökkent a munkabalesetben elhunytak száma Magyarországon, de még így is ötnaponta meghal egy ember és 60-an sérülnek meg munka közben naponta – mondta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a munkahelyi balesetben elhunytak emléknapja alkalmából rendezett szakmai konferencián szerdán Budapesten.

Czomba Sándor kiemelte: a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkakörnyezet minden dolgozó Alaptörvényben biztosított joga. A kormány elkötelezett a foglalkoztatás bővítése mellett, a munkavállalók életének, testi épségének védelméért – tette hozzá.
Tavaly nőtt az ellenőrzött munkáltatók száma, a munkavédelmi hatóságok több mint 10 ezer ellenőrzés során közel 50 ezer intézkedést hajtottak végre. Ezzel és a több ezer tanácsadással a balesetek megelőzését szolgálták – fűzte hozzá.
Elmondta: a munkavédelmi jogszabályok egyre kevésbé tudják követni a technológiai fejlődést. A hagyományos munkavédelmi szemlélet kihívások előtt áll, a technológiai változások valamint a következő években a harmadik országbeli munkavállalók megjelenésével.
Nesztinger Péter, a GFM főosztályvezetője prezentációjában kiemelte, hogy 2022-ben a munkavédelmi hatósági intézkedések száma meghaladta a 45 ezret ebből mintegy 4500 esetben azonnal intézkedésre volt szükség, mert közvetlen veszélynek volt kitéve a munkavállaló.
A GFM adatai szerint a munkavédelmi hatóságok tavaly 451 esetben szabtak ki munkavédelmi bírságot 234 millió forint értékben, a közigazgatási és eljárási bírságok összege 12 millió forint volt tavaly.
Április 28-a a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja, amelyet 2003 óta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a munkavédelem napjaként is számon tart. Magyarországon 2012-ben nyilvánítottak hivatalosan is emléknappá.
A rendezvény résztvevői gyertyagyújtással emlékeztek meg a munkahelyi balesetben elhunytaktról és azokról, akik megrokkantak vagy súlyosan megsérültek.