Jézus feltámadása örömhír és küldetés – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.

A bíboros a zsúfolásig megtelt székesegyházban arról beszélt: a halált legyőző Üdvözítő senkit nem zár ki irgalmasságából, „mindannyian részesülhetünk a feltámadásban és az örök boldogságban, ha befogadjuk őt”. Mert Isten végtelen szeretete magához emel ebből a világmindenségből az ő felfoghatatlanul gazdag életébe.
Az örök élet, a feltámadás ígérete fontosabb minden más emberi felfedezésnél. Aki rátalál, annak életében nincs helye a szomorúságnak, az nem hiheti, hogy értelmetlen az élete – hangsúlyozta Erdő Péter.
A bíboros úgy fogalmazott: „ha mi, emberek Istennel találkozunk, mindig lenyűgöz minket a titok. Borzong és ujjong a szívünk, mert megérezzük, hogy ő minden képzeletet felülmúló óriás.” Isten szeretetének ellenállhatatlan hatalma „szétszakítja körülöttünk az idő burkát és a kozmosz határait”.
Homíliája végén a főpásztor arra kérte a híveket: menjenek és adják hírül mindenkinek, hogy „többek vagyunk, mint amire sokszor becsüljük magunkat, hogy nincs más boldogság, mint az, ami az irgalomból, a megbocsátásból, a figyelmes, a mindenét megosztó szeretetből fakad”.
„El kell kezdeni szeretni minden embert itt, a földön, hogy az örök boldogságban is társak legyünk” – mondta Erdő Péter.
Az ünnepi liturgia keretében a jelenlévő hívek megújították keresztségi fogadalmaikat.
A szertartás végén a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.
Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.