A Magyar falu program indulása óta több mint ezermilliárd forint fejlesztési forrást biztosított a kormány a magyarországi kistelepüléseknek, döntő részben hazai költségvetési forrásból – mondta el a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Hernádkakon, a programban elkészült fejlesztések átadásán.

Gyopáros Alpár kiemelte, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településre mintegy kétszáz millió forintnyi támogatás érkezett a civil szervezeti és vállalkozási támogatásokkal együtt.
Elmondta, 2010-ig több olyan baloldali kormányzati intézkedés volt, amit „a falvak sínylettek meg”. Csak a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok utolsó éveiben több mint ezer pedagógus került az utcára a bezárt falusi iskolák és óvodák miatt – fűzte hozzá, szomorú tényként említve, hogy a baloldal a mai napig „kifejezetten vidék- és faluellenes retorikát folytat”.
„Ezzel szemben a második Orbán-kormánynak 2010-ben a családokat kellett megmentenie a csődhelyzettől, aztán 2014 környékén az önkormányzatokat, amelyek addigra adósságcsapdába kerültek” – mondta a kormánybiztos, jelezve, hogy 2018-ban indították el a Magyar falu programot.
Gyopáros Alpár kijelentette, a polgármesterekkel együttműködve egy olyan komplex támogatási programot tudtak létrehozni, amelyben van otthonteremtési támogatás, állami mellékúthálózat-fejlesztés, önkormányzati fejlesztés és civil szervezeti támogatás. A projekt segítségével kisvállalkozásokat fejlesztettek és kisboltokat mentettek meg, s a jövőben is folytatják ezt a munkát – jegyezte meg.
Az eseményen Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a választókerületében található negyvenkét településből harmincnyolcban ötezernél kevesebben laknak. Úgy fogalmazott, a Magyar falu program „hihetetlen erőt és lendületet adott a vidéknek”, hiszen rengeteg közterület, játszótér és intézmény újult meg a segítségével.
Hangsúlyozta, Hernádkak Miskolc, Szerencs és Tiszaújváros háromszögében stratégiai jelentőségű hely, emiatt a magyar kormány azon dolgozik, hogy ehhez a szükséges infrastruktúrát is kiépítse.
Koncz Zsófia említést tett a 37-es főút melletti Hernádkak termelői piacáról és „erős közösségéről”, valamint kiemelte, hogy a településen elkészült egy ipari park, és egy bölcsőde is hamarosan elindul, emellett a község ad otthon a Borsodi vágtának is.
Tirk Tamás (Összefogással Hernádkakért Kulturális Egyesület) polgármester elmondta, négy olyan fejlesztést adtak át, amely a Magyar falu program támogatásával jöhetett létre: három önkormányzati, egy pedig civil szervezeti támogatásként; 5 millió forintból bővítették a meglévő játszóteret, felújították a polgármesteri hivatal és az óvoda tetőszerkezetét és beszereztek egy új falubuszt, valamint 2 millió forint értékben a polgárőrök mindennapi munkáját segítő eszközöket vásároltak.
A polgármester tizenhárom olyan projektről számolt be, amelyet a program segítségével valósíthatott meg az önkormányzat.