Teljesen biztos választási győzelmében Milo Djukanovic, Montenegró hivatalban lévő köztársasági elnöke – közölte a montenegrói közszolgálati televízió kedden az államfő kijelentését idézve.

A Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) 32 éve hatalmon lévő elnöke és köztársaságielnök-jelöltje egy lakossági fórumon kihívóinak üzent, amikor azt mondta, pontosan ugyanúgy fogják legyőzni őt, ahogy az utóbbi évtizedekben is legyőzték. „Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy megnyerem a március 19-i elnökválasztást” – szögezte le. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem azért indul ismét az elnökválasztáson, mert biztos a győzelmében, hanem mert tudja, milyen lépésekre van szüksége Montenegrónak a következő öt évben.
Milo Djukanovic bírálta az ország előző két – Zdravko Krivokapic és Dritan Abazovic – vezette kormányát. Kiemelte, hogy az országot ki kell vezetni a „politikai agóniából”, és meg kell teremteni annak a feltételét, hogy Montenegró visszatérjen a stabilitás, valamint a gazdasági és demokratikus reformok útjára, amely az uniós csatlakozáshoz vezethet.
A Nyugat-barát Milo Djukanovic volt az, aki 2006-ban függetlenítette Montenegrót Szerbiától, később pedig a Nyugat felé fordult, szakított Oroszországgal, valamint elindította az európai uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokat, amelyek eredményeként Podgorica a 35 fejezetből már 30-at megnyitott Brüsszellel a csatlakozási tárgyalások során.
A politikus 32 éve, 29 éves kora óta éve vezeti az országot, hat mandátumban miniszterelnökként, kétszer pedig köztársasági elnökként állt Montenegró élén, bár háromszor is lemondott a miniszterelnöki tisztségről, és ilyenkor két-két évre „visszavonult”.
Támogatottsága azonban az utóbbi években csökkent, a legutóbbi parlamenti választáson pártja ellenzékbe került, és a köztársasági elnök jogköreit is szűkítette tavaly a podgoricai parlament a kormányalakítási ellentétek miatt.
Az elnöki posztért heten indulnak március 19-én. A várakozások szerint egyik jelölt sem szerzi meg már az első fordulóban a szavazatok többségét, így második fordulóra is szükség lesz.
A köztársasági elnök megbízatása öt évig tart, s legfeljebb még egy időszakra választható újra. Az államfő tisztsége elsősorban protokolláris, képviseli az országot külföldön, jóváhagyja a törvényeket, kiírja a parlamenti választásokat, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, valamint az alkotmánybíróság elnökére és tagjaira. Emellett javaslatot tehet a parlamentnek népszavazás megtartására, amnesztiát hirdethet, különböző állami kitüntetéseket adhat át.