Milos Zeman cseh köztársasági elnök kedden az északkelet-csehországi Náchodban biztosította lengyel partnerét, Andrzej Dudát, hogy Lengyelország megtámadása esetén Csehország teljesítené a NATO-tagságból fakadó szövetségesi kötelezettségeit északi szomszédjával szemben.

Az elnök Andrej Babis államfőjelölt vasárnapi televíziós vitában elhangzott kijelentésével kapcsolatban beszélt a témáról Dudával.
Babis azt mondta, államfőként nem küldene cseh katonákat Lengyelország vagy a balti államok megsegítésére, ha támadás érné őket. Tisztán elméleti kérdésről van szó, a legfontosabb dolog megakadályozni a háborút – tette hozzá a volt kormányfő.
Andrej Babis később a Twitteren módosította álláspontját és leszögezte: a Csehország által is aláírt NATO szerződést ő is betartaná. Babis kijelentését számos cseh és külföldi politikus is bírálta.
“Az elnökválasztási kampány két személy egymás elleni küzdelme a legmagasabb szinten, elhatalmasodnak az érzelmek, s ezek éppen a vitákban csúcsosodnak ki” – fogalmazott a lengyel államfő.
Zeman szerint Csehország saját érdekében is segítséget nyújtana szövetségeseinek.
“A szövetségesi kötelezettségek okán, de saját érdekünkben is természetesen kötelességünk lenne segíteni, sőt ezt még szívesen is tennénk” – szögezte le a cseh államfő, akinek második mandátuma március elején jár le.
A cseh választópolgárok e hét végén, pénteken és szombaton dönthetnek arról, hogy Andrej Babis volt kormányfő vagy Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO katonai bizottságának korábbi elnöke legyen Csehország következő államfője.