Az Európai Unió újabb 25,5 millió euró (mintegy 10,4 milliárd forint) támogatást különített el több afrikai ország számára humanitárius célokra, köztük az élelmiszerválság következményeinek kezelésére, valamint a konfliktusok következtében lakóhelyüket elhagyni kényszerült helyiek megsegítésére – tájékoztatott az Európai Bizottság csütörtökön.

Az uniós finanszírozást az érintett országok egyebek között a szociális védelmi rendszerek megerősítésére, az élelmiszerhiány enyhítésére, a vízellátás és az alapvető higiénia biztosítására használhatják fel.
Algéria 2 millió euró, Kamerun 2 millió euró, a Közép-afrikai Köztársaság 4 millió euró, Csád 2 millió euró, Szudán 10 millió euró, valamint az Afrika legdélebbi államait és Madagaszkárt magában foglaló régió 5,5 millió euró uniós támogatásban részesül.
Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos kijelentette: az EU folytatja erőfeszítéseit nemcsak az ukrajnai háború globális következményeinek kezelésére, hanem a helyi konfliktusok okozta nehézségek kezelésére és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők megsegítésére is. Az uniós finanszírozás „segíteni fogja humanitárius partnereinket abban, hogy segélyt szállítsanak a leginkább rászorulóknak, szerte az afrikai kontinensen” – tette hozzá a szlovén EU-biztos.