Negatív koronavírus-teszt felmutatását írja elő a jövő héttől a brit kormány a Kínából Angliába utazóknak.

Steve Barclay brit egészségügyi miniszter szombati nyilatkozatában kiegyensúlyozott, elővigyázatossági jellegű és átmeneti intézkedésnek nevezte a döntést.
A tárca ismertetése szerint január 5-től a Kínából közvetlen repülőjáratokkal Angliába érkezőknek indulásuk előtt kell elvégeztetniük a koronavírus-szűrést, és a leletet beszállás előtt fel kell mutatniuk.
A tesztelési előírás csak a Kínából közvetlenül angliai repülőterekre érkező utasokra vonatkozik. Az Egyesült Királyság többi országába – Skóciába, Walesbe és Észak-Írországba – nem közlekednek közvetlen repülőjáratok Kínából, de a brit kormány szombaton közölte: tárgyal a helyi kormányzatokkal annak elérése végett, hogy a Kínából érkezők tesztelési kötelezettsége az egész országra kiterjedjen.
Kínában december elején, röviddel a szigorú rendszabályok elleni tüntetések után jórészt feloldották a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt járványügyi korlátozásokat. Több városban ismét kinyithattak az éttermek, a bevásárlóközpontok és az iskolák, és számos térségben felhagytak az addig kötelező tömeges tesztelésekkel is.
A fertőződések száma azóta egybehangzó értesülések szerint gyorsan emelkedik, bár a hivatalos és a külföldi szakértők, sajtóorgánumok által idézett adatok között óriási a különbség.
A Financial Times című londoni üzleti napilap karácsonyi kiadásában kiemelte, hogy a kínai országos közegészségügyi bizottság hivatalosan közzétett nyilvános adatai szerint csak 62 592 koronavírus-fertőződés történt december első három hetében. A brit lap azonban a kínai hatóságok nem nyilvános becsléseit ismerő forrásait idézve azt írta, hogy valójában 250 millió ember, a teljes kínai lakosság 18 százaléka lehetett koronavírus-fertőzött december első húsz napjában.
A BBC brit közszolgálati médiatársaság szombati helyzetértékelése szerint a kínai hatóságok naponta ötezer új koronavírus-fertőződéses esetről számolnak be, külföldi szakértők azonban úgy tartják, hogy a tényleges napi fertőződési esetszám közelebb járhat az egymillióhoz.
A kínai kormány azonban bejelentette, hogy január 8-tól feloldja a külföldi utazási korlátozásokat.
Nagy-Britannia mellett több más ország – köztük az Egyesült Államok, Franciaország, India, Izrael, Spanyolország és Dél-Korea – is tesztelési kötelezettséget vezetett be a Kínából beutazókra.
Brit szakértők szerint ugyanakkor a teszteléshez kötött beutazási feltétel aligha lesz hatékony megelőzési módszer.
Sir Andrew Pollard, a brit kormány számára oltásügyi ajánlásokat kidolgozó független tanácsadó bizottság (JCVI) elnöke a BBC-nek nyilatkozva szombaton valószínűtlennek nevezte, hogy az új korlátozásokkal távol lehet tartani Nagy-Britanniától az esetleges új koronavírus-variánsokat.
Pollard professzor – aki az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetőjeként az egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus-vakcinájának kifejlesztését is irányította – kijelentette: a korábbi utazási tilalmak sem akadályozták meg a vírust abban, hogy „körbeutazza a világot”.