Csaknem 265 ezer határsértőt fogtak el eddig az idén, míg tavaly ugyanebben az időszakban 114 ezret – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György azt mondta, hogy nemcsak Magyarországon nőtt több mint a duplájára egy éven belül az illegális határsértők száma, de más államokban is hasonló a helyzet.
Az érkezők között egyre több a bangladesi és a pakisztáni – tette hozzá.
Megjegyezte, hogy egyre bonyolultabb a migrációs helyzet, és ennek „elszenvedője” az európai gazdaság és a biztonság lesz.
Bakondi György rámutatott, a magyar kormánynak igaza volt abban, hogy már 2015 óta ragaszkodik a határai védelméhez és illegálisan nem enged be senkit az országba.
„Nem várható az, hogy visszaesne a migráció, minden előzetes prognózis azt mutatja, hogy folytatódik a növekedés” – fogalmazott a főtanácsadó.
Egy felvetésre azt mondta, a magyar hatóságok készen állnak arra, hogy segítséget nyújtsanak az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő országoknak annak érdekében, hogy az illegális határsértőket már a schengeni övezeten kívül megállítsák.