Az orosz-török kereskedelmi és energetikai projektek rekordszintű növeléséről, a gabonakereskedelemről és a szíriai rendezésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint a felek méltatták a kereskedelmi forgalom rekordméretű növekedését, és különös hangsúlyt fektettek a közös energiaprojektekre, mindenekelőtt a gáziparban. Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke minapi isztambuli megbeszéléseit követően a felek folytatták a véleménycserét a törökországi regionális gázközpont megépítésének kezdeményezéséről.
A két vezető az ukrán gabonának a fekete-tengeri kikötőkből történő elszállításáról, valamint az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágya kiviteléről szóló július 22-i isztambuli megállapodásokról is eszmét cserélt.
“Ez az alku átfogó jellegű, megköveteli az Oroszországból érkező szállítások előtt álló akadályok elhárítását a leginkább rászoruló országok szükségleteinek kielégítése érdekében” – fogalmazott a közlemény.
Putyin vázolta Erdogannak az Ukrajna körül kialakult helyzet orosz elvi értékelését.
A két elnök a 2019-es orosz-török egyetértési megállapodás betartásával összefüggésben a szíriai rendezésre is kitért. A Kreml sajtószolgálata rámutatott, hogy az ügyben a két ország védelmi és külügyminisztériuma intenzív kapcsolatban áll egymással.