Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt 14 napos határidő-hosszabbítást kért kormánya megalakításához Jichák Hercog államfőtől – jelentette pénteken a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A miniszterelnök-jelölt kormányalakításra kapott 28 napja szombat éjfélkor lejár.
A hírportál szerint azonban a kormányfő nem említette meg, hogy rendkívüli és gyors törvényalkotásra lesz szüksége tervezett kormánya megalakításához, mert a hatályos törvények nem teszik lehetővé, hogy Arije Deri, a Sasz párt elnöke miniszteri tárcát kapjon. Ugyanis az év elején vádalku keretében adócsalásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őt. Ezenkívül a Vallásos Cionizmus nevű párt miatt, amely szintén tagja lesz a koalíciónak, át kell alakítani számos hatósági jogkört.
Netanjahu Hercoghoz intézett kérését azzal indokolta, hogy még mindig vannak megoldatlan kérdések a tisztségek elosztásában.
A Netanjahu vezette Likud csütörtökön jelentette be, hogy megállapodásra jutott a kormányhivatalok elosztásáról a keleti ultraortodox Sasz párttal is, és ezzel befejeződtek a tárgyalások minden koalíciós partnerrel.
A november 1-jei parlamenti választásokon a Benjámin Netanjahut támogató jobboldali és vallásos ultraortodox pártok 64 mandátumot nyertek el a kneszet 120 helyéből, és ezzel lehetővé tették a volt miniszterelnök visszatérését a kormány élére.