A Wörwag Pharma 2022 októberében két neuropátia centrum: a Pest Megyei Neuropathia Centrum-Budaörs TritonLife és a Somogy Megyei Neuropathia Centrum megnyitását támogatta. A neuropátia, vagyis az idegkárosodás a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, viszont nagymértékben aluldiagnosztizált és alulkezelt. Számos más okból is kialakulhat, de leggyakoribb oka a diabetes.

A neuropátia súlyos következménnyel járhat, szív-érrendszeri betegségekhez vezethet. Legrettegettebb szövődménye a diabeteses láb, melynek következtében 4000 lábamputációt végeznek évente hazánkban. A neuropátia azonban érzékeny műszerekkel végzett rendszeres szűrésekkel könnyen és korai stádiumban felismerhető lenne.

A neuropátia paradoxona, hogy az alapvető, védő érzőfunkciók károsodnak, és/vagy kóros fájdalomérzet jelenik meg. Ez a szenzoros (érzékszerveket érintő) idegkárosodás, melyhez motoros (mozgásszerveket érintő) idegsérülés is társulhat. A szövődmény másik formája az úgynevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Az autonóm szó ebben az esetben azt jelenti, hogy az akaratunktól függetlenül működő idegeket érinti a betegség, károsodhat a szív, a gyomor, a belek, a húgyhólyag, a nemi szervek, az izzadságmirigyek működése. A neuropátiás cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg szív-érrendszeri betegségben, mint azok, akiknél nem alakul ki neuropátia.

„A neuropátia korai felismerésével évente 3-4 ezer amputációt meg lehetne előzni.” – emelte ki dr. Oraveczné dr. Kiss Éva a budaörsi centrum társvezetője. – „Korai felismerés esetén pedig hatékony gyógyszerekkel meg lehetne állítani a betegség előrehaladását. Dr. Serraas Binge szavaival élve: Ez a gyógyítás szépsége, hogy a tudományos alapot és az irányelveket kombinálhatjuk a saját klinikai tapasztalatunkkal és az éppen előttünk ülő személy igényeivel. Az új centrumban a modern terápiás lehetőségekkel nemcsak a betegséget kezeljük, hanem a fájdalmak csökkentésével, megszüntetésével a beteg életminőségét is javítjuk.”

A neuropátia gyakran a cukorbetegség szövődményeként alakul ki. A magas vércukorszint károsítja az idegrostokat ellátó ereket, és romlik az idegszövet anyagcseréje is. Ez kezdetben az idegburok, majd később az idegrost pusztulásához vezet. Megfelelő szintek között tartott vércukorértékek esetén megelőzhető lehetne. Rendkívül fontos a szénhidrátanyagcsere-zavar rendezése, a vércukor beállítása.

A Wörwag Pharma 1998 óta építi és bővíti az országos neuropátia diagnosztikai hálózatot. Támogatja a centrumok kialakítását és az ott dolgozó szakemberek képzését, korszerű diagnosztikai eszközöket biztosít a rendelők számára. Ennek a munkának eredményeként már több, mint 20 felnőtteket ellátó neuropátia centrum működik országszerte. Az országos hálózat évente 6-8000 beteg szűrését teszi lehetővé.

Idén a Wörwag Pharma egy-egy 3,6 millió forint értékű Neurométer® készüléket, az autonóm neuropátia szűrésére alkalmas Neuropad teszteket és egy szenzoros neuropátia szűrésére alkalmas diagnosztikai készletet – kalibrált hangvillával, Tip-thermmel, monofilamenttel – adományozott a budaörsi és siófoki centrumnak. A neurométerrel történő vizsgálat számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis utánkövetéssel a kezelés hatékonysága is ellenőrizhető. A neuropátia szűrések nem okoznak fájdalmat, nincs szükség komoly beavatkozásra, teljesen biztonságosak.

A Somogy Megyei Neuropathia Centrumban szerdán 10:00 – 14:00 óra között van rendelés. A vizsgálatra a kórház szakrendelései tudják előjegyezni az odaérkező betegeket. A vizsgálat során a neuropathiás eltérések vizsgálata mellett a perifériás érbetegség szűrésére is van lehetőség. A centrumot dr. Pintér István, főorvos és Dr. Brasnyó Pál, részlegvezető főorvos vezeti.

Az országos Neuropathia Centrum hálózatról bővebb információ a www.woerwagpharma.hu oldalon található.

További információ és interjúkérelem: Kurucz Zsuzsánál a kurucz.zsuzsa@newsbreakers.hu címen vagy telefonon a 06 70 601 8587-es számon.