A kormány célja a családpolitikai intézkedések „finomhangolása”, hogy minél több vágyott gyermek megszülethessen és javuljon  a családok vagyoni helyzete – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára egy pénteki budapesti konferencián.

Hornung Ágnes a Családtudományi Szövetség által szervezett II. Párkapcsolati kultúra és demográfiai konferencián közölte: a kormány célja, hogy a vágyott gyermek megszülessenek, a szülők minőségi kapcsolatot alakíthassanak ki a család és a munka között, és a családok anyagi helyzete javuljon, anyagi jólétben éljenek a családok.
Mint mondta, sok minden kell a gyermekek felneveléséhez, többek között kiszámítható egészségügyi rendszer és oktatás. Hozzátette: a kormány azon dolgozik, hogy minden, ami a családokat érinti, kiszámítható legyen.
Hozzátette: a kormány 2010 óta sokat tett azért, hogy kiszámíthatóságot biztosítson a családoknak, ne csökkenjen, sőt a lehetőségekhez képest nőjön a családtámogatások aránya.
Mint mondta, a családbarát kormány komplex, jól kidolgozott rendszert alakított ki a családok támogatására, de ez nem jelenti azt, hogy azon ne kellene és lehetne változtatni. Az államtitkár kiemelte, a következő négy évben azon dolgoznak, hogy – az irányon nem változtatva – ezeket az intézkedéseket „finomhangolják”. Kiemelte: a kormány a teljes életutat támogatni akarja, a kisgyermekkortól az időskorig.
Elmondta, a különböző támogatásoknak – mint például a babaváró támogatásnak – köszönhetően 150 ezer gyermek született, ami Pécs lakosságával vethető össze.
Az államtitkár szólt arról is, hogy a családtámogatások GDP-hez viszonyított aránya összefügg a teljes termékenységi mutatóval, vagyis minél többet költ az állam a családokra, hoz intézkedéseket a családok érdekében, úgy emelkedik a termékenységi mutató. Megjegyezte: az Európai Unióban hat olyan tagállam van, ahol a teljes termékenységi mutató emelkedik, és ebből Magyarország az egyik, és azon dolgoznak, hogy ez a mutató tovább emelkedjen.
Hornung Ágnes beszélt arról is, hogy miközben a teljes népesség és benne a szülőképes korú nők aránya csökken, 2010 óta nőtt az élveszületések aránya, amit különösen nagy eredménynek nevezett.
Az államtitkár előadásában arra is emlékeztetett, november 25. a nők elleni kapcsolati erőszak megszüntetésének világnapja, amelyről „kevés szót ejtünk”.
Sok olyan embertársunk van, aki a párkapcsolaton belül abúzus áldozata – jegyezte meg, hozzátéve, a magyar igazgatási rendszer mindenkinek próbál segíteni. A bűncselekmények áldozatainak segítését az Igazságügyi Minisztérium végzi, az emberkereskedelem áldozataival a belügyminisztérium foglalkozik, a kapcsolati erőszak áldozatainak segítése pedig a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz tartozik.
Elmondta azt is, az elmúlt években hatalmas előrelépés volt ezen a területen is, 2010 óta nőtt a krízisközpontok, titkos menedékházak, félutas házak és ambulanciák száma, és a céljuk az, hogy ezt tovább bővítsék. Kiemelte az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot (OKIT), amely a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak segítésével foglalkozik, és a nap 24 órájában ad tájékoztatást és nyújt segítséget a krízishelyzetben lévőknek.