A NATO keleti szárnya további erősítéséről kellene tárgyalni a NATO júliusi csúcstalálkozóján, amelyet Vilniusban tartanak – jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök csütörtökön Varsóban, Andrzej Duda lengyel elnökkel közös sajtóértekezleten.

Nauseda kétnapos lengyelországi látogatásra érkezett csütörtökön. A lengyel elnökkel folytatott tárgyalásokat követő sajtóértekezleten megerősítette: Litvánia a július 11-12-én Vilniusban esedékes NATO-csúcstalálkozóra készül.
Újságírói kérdésre kiemelte: országa szempontjából fontos a légvédelmi rendszer erősítése. “Ez nemcsak az Air Policing nevű (a balti országok légterét felügyelő) missziót jelenti, hanem teljeskörű védelmet” – tette hozzá, aláhúzva: a politikai döntésekben nagyon pontosan kell megállapítani a prioritásokat.
“A védelem nélküli légtér vesztességekkel jár” – érvelt Nauseda, utalva az ukrajnai háborúra, valamint figyelmeztetett a Litvániát is érő katonai támadások, provokációk lehetőségére.
Nauseda a csúcson megvitatandó másik témának nevezte a védelmi képességek további erősítését a NATO keleti szárnyán. Litvánia a német katonai jelenlét növelésére számít saját területén, ennek érdekében infrastrukturális beruházásokat valósít meg, és a jövőben a bruttó hazai termék akár három százalékára is növelhetné védelmi kiadásait – közölte.
Andrzej Duda felszólalásában kiemelte: a találkozót a lengyel állami ünnep, a függetlenség napja előtt szervezték, ami a lengyel és a litván nemzet szabadságszeretete miatt is jelentős. Ez az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajna szuverenitásával is összefügg – tette hozzá.
“Történelmünk során tökéletesen bebizonyosodtunk arról, hogy szabadságunkra, szuverenitásunkra, függetlenségünkre az egyik legnagyobb fenyegetést éppen az orosz agresszió, az orosz imperializmus jelentette” – fogalmazott Andrzej Duda.
Nauseda és Duda pénteken Varsóban együtt vesznek részt a lengyel függetlenség napjának központi megemlékezésén.