Ukrajna elegendő készletet halmozott fel földgázból és szénből, hogy átvészelje a téli fűtési szezont – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök a Telegramon.

A kormányfő szavai szerint jelenleg 14,6 milliárd köbméter gáz van Ukrajna tárolóiban. A hőerőművek raktáraiban pedig 1,5 millió tonna szén, ami közel kétszerese a szükséges és garantált tartaléknak.
Smihal hozzátette: a viszonylag enyhe ősz és az energiamegtakarítás lehetővé teszi Ukrajnának, hogy több gázt szivattyúzzon be a tározókba, mint amennyit kivesz onnan.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett: a miniszterelnök a fűtési szezon kezdetén, október 21-én arra szólította fel a helyi hatóságokat, hogy takarékosan használják az energiahordozókat. Volodimir Zelenszkij elnök pedig augusztusban aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében a háború végéig moratóriumot vezetnek be a lakossági fogyasztók számára a gáz-, a melegvíz-szolgáltatási és a távfűtési díjakra.
Az ukrán vezérkar közben kedd esti helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők a dél-ukrajnai Herszon megyében folytatják az ukrán szolgáltatók berendezéseinek, mobilkommunikációs tornyainak szétszerelését és eltávolítását.
A kijevi katonai vezetés információi szerint Beriszlav város közelében orosz megszállók felrobbantották egy naperőmű elektromos vezetékeit és berendezéseit.