Az Európai Bizottság szerint „politikailag motiváltak” az európai parlamenti képviselők és más európai magánszemélyek, valamint sajtóorgánumok elleni iráni szankciók – közölte Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Az Európai Unió elutasítja a teheráni vezetés által kivetett büntetőintézkedéseket, mert azok tisztán politikai indíttatásúak. Az Iránnal szembeni uniós szankciókat viszont egyértelmű jogi alapon, az országban történő jogsértések bizonyítékaira támaszkodva fogadták el” – tette hozzá a szóvivő.
Stano szerint „az iráni rezsimnek a megtorlás helyett meg kellene hallania a nép, különösen az ifjúság szavát, és biztosítani számukra az alapvető jogokat, például a véleménynyilvánítás szabadságát”.
Irán szerdán bejelentette, hogy korlátozó intézkedéseket vezet be nyolc, az Európai Unióban székhellyel rendelkező intézmény és tizenkét személy – köztük európai parlamenti képviselők, illetve EU-tagországok politikusai – ellen, mert „támogatják a terrorizmust”, valamint „erőszakra bujtanak fel Iránban, zavargásokat provokálnak”. Az iráni szankciós listára felkerült így az Igazságkereső Nemzetközi Bizottság, a Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Liga, valamint a német Deutsche Welle és a Radio France perzsa nyelvű adása. A Bild című német lap két munkatársát is szankciókkal sújtották.
Az Európai Unió október 17-én vezetett be szankciókat mások mellett az iráni erkölcsrendészet tagjai ellen, mert felelősnek tartják Mahsza Amini haláláért: a fiatal nőt szeptemberben letartóztatták az öltözködési szabályok megsértése címén, és az őrizetben meghalt. Az uniós szankciók 11 tisztségviselőt, köztük Irán információs és távközlési miniszterét is érintik, őket a nő halálát követő tüntetések elfojtásával vádolja az EU.