A nevelőszülőket segítő törvénymódosítást nyújtott be az Országgyűlésnek Zsigó Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és a KDNP-s Nacsa Lőrinc.

Nacsa Lőrinc a Facebook-oldalán közölte: sok munka és egyeztetés után csütörtökön Zsigó Róberttel egy módosítást nyújtott be a gyermekek védelméről szóló törvényhez annak érdekében, hogy segítsenek a hatalmas munkát végző nevelőszülőknek.
Hozzátette, hogy az egyszerűsítés végett össze szeretnék vonni a nevelési díjat és a külön ellátmányt, így a két jogcím összegéből létrejönne a nevelési ellátmány. A mostani összeget módosító javaslatuk értelmében 2023. január 1-jével 25 százalékkal emelnék.
A parlament honlapján közzétett módosító javaslat szerint a nevelési ellátmány a gyermek, fiatal felnőtt élelmezésére, ruházkodására, tankönyvére, tanszerére, a tanulmányai végzéséhez és munkavégzéséhez szükséges egyéb eszközökre, költőpénzére, egészségügyi ellátására, valamint a lakásfenntartási költségeinek kiegészítésére fordítható a nevelőszülőt megillető családi pótlékkal együtt.
A gyermek, fiatal felnőtt ellátására szolgáló nevelési ellátmányból is fedezhetőek az ennek és a családi pótléknak a fogadásáért létesített bankszámla és az ahhoz kapcsolódó bankkártya költségei – áll a dokumentumban.