Segítséget ígért az orosz kormány csütörtökön az ukrán ellentámadás fókuszában lévő Herszon megye azon lakosainak, akik „Oroszország más régióiba” szeretnének utazni, a donyecki régió hatóságai pedig két település elfoglalásáról tettek bejelentést.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a kormány segíteni fogja az október elején Oroszországhoz csatolt Herszon megye lakosait, akik Oroszország más régióiba szeretnének távozni. Mint mondta, az erre vonatkozó kérést a régió ügyvezető kormányzója, Vlagyimir Szaldo intézte Moszkvához, az ukrán rakétatámadásokra hivatkozva.
A kormányfőhelyettes segítséget ígért az emberek ingyenes elhelyezésében és ellátásában. Kirill Sztremouszov, a régió közigazgatásának helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy nem tervezik Herszon régió kiürítését.
A Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága közölte, hogy az orosz erők „felszabadították” az Artemivszktől (Bahmuttól) mintegy hat kilométerre lévő Opitne és Ivanhrad települést. Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által elcsatolt donyecki régió vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a csapaterősítésnek és a mozgósításnak köszönhetően fordulópontjához közeledik az általa vezetett terület „felszabadítása”.
Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Harkiv megyében Kupjanszk irányából két ukrán taktikai századcsoport próbált meg sikertelenül Orljanka és Kotljarivka felé előretörni, több mint félszáz katonát, három harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet és hét járművet veszítve. Liman környékén a tábornok szerint ismét kudarcot vallott az átkelés a Zserebec folyón, és két visszavert ukrán taktikai zászlóaljcsoport mintegy hatvan embere esett el, valamint két harckocsija, öt gyalogsági harcjárműve és két kisteherautója vált üzemképtelenné.
Mikolajiv – Krivij Rih felől két ukrán taktikai zászlóaljcsoport a Herszon megyei Pjatikatki, Kosztromka, Bezvodne és Pravdine felé indított offenzívát, amelyet az orosz erők a jelentés szerint visszavertek, megölve több mint 110 katonát, és elpusztítva 21 páncélozott harcjárművet és 12 speciális járművet.
A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők a nap folyamán négy vezetési pontot, 164 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást és 52 tüzérségi egységet támadtak, megsemmisítve egyebek között öt lőszer-, valamint rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán MiG-29-est, a légvédelem pedig egy Szu-27-est, 12 drónt, 16 HIMARS- és Vilha-lövedéket és tíz radarelhárító HARM rakétát.
Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők 321 repülőgépet, 161 helikoptert, 2211 drónt, 380 légvédelmi rakétarendszert, 5720 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 868 rakétasorozatvetőt, 3467 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6529 speciális katonai járművet veszítettek.
A tárca csütörtökön közölte, hogy tárgyalások eredményeként Ukrajna húsz orosz hadifoglyot adott át.
Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója csütörtökön este közölte, hogy a régió egyik falvában ukrán lövések miatt felrobbant egy hadianyagraktár. Az előzetes adatok szerint sérültek nincsenek, a település lakosait pedig evakuálják. A News.ru portál szerint a robbanások Oktyabrszkoje községben történtek, és tüzet okoztak.
Belgorod városban korábban találat érte egy 15 emeletes ház tetejét, miután ukrán rakétatámadásra válaszul működésbe lépett az orosz légvédelem. Az incidensnek nem voltak sérültjei. A helyi hatóságok a nap folyamán több orosz ellenőrzés alá került településről, köztük Donyeckből jelentettek ukrán tüzérségi támadást.