Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó megnevezte vasárnap azt a hét települést, amelyeket az elmúlt napokban szabadítottak fel az ukrán erők az orosz megszállás alól.

“Most mind a hét település teljes mértékben Ukrajna ellenőrzése alatt áll. Ezek: Novoljubivka, Nevszke, Hrekivka, Novojehorivka, Nagyija, Andrijivka és Sztelmahivka” – írta a kormnyzó a Telegram üzenetüldő alkalmazáson. A felsorolt falvak mindegyike a szvatovei járásban van. Hozzáfűzte, hogy az interneten már megjelent információk ellenére nem jeletették be azonnal a települések felszabadításást, mert több helyen még folyamatban voltak a “helyzetet stabilizáló intézkedések”.
Dmitro Orlov, a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó, orosz megszállás alá került Enerhodar polgármestere vasárnap arról tájékoztatott, hogy a városban harmadik napja nincs se áramszolgáltatás, se ivóvízellátás. Hozzátette, hogy az orosz megszállók nem engedik be a városba a humanitárius segélyszállítmányokat, még az ivóvizet sem.
A Zaporizzsja megyei rendőrség közölte, hogy 13-ra nőtt a vasárnap hajnali orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma, a kórházba szállított sérülteké pedig hatvanra. Az elhunytak és a sérültek között is vannak gyerekek – fűzte hozzá a rendőrség, de erről számokat nem hozott nyilvánosságra.