A magyar kormány büszke az ország különleges műveleti erőire, és fontosnak tartja ezen csapatok hozzájárulását az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) tevékenységéhez és a régió biztonságához – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a GSOF Symposium Europe elnevezésű, kedd óta tartó esemény zárónapján angol nyelvű beszédében azt mondta, hogy az elmúlt években súlyosan romlott a biztonsági helyzet Magyarország környezetében. A kihívások között említette a koronavírus-járványt, az illegális bevándorlást, valamint az ukrajnai háborút.
A miniszter közölte: fentiek miatt arra kérte a hadsereg parancsnokságát, hogy növelje a készültséget.
A kormány elkötelezett a különleges műveleti erők fejlesztése mellett  – hangsúlyozta.
A GSOF Symposium Europe egy évente megrendezett szimpózium és kiállítás, amely összehozza a különleges műveleti erők iránt érdeklődőket, a nemzetközi katonai és kormányzati résztvevőket, továbbá bemutatja a terület újdonságait.
Bár a koronavírus-járvány nem katonai művelet volt, mégis feladatot adott a hadseregnek, amelyet a kormány arra kért, hogy legyen jelen a kórházakban. A honvédek értékes munkát végeztek az egészségügyben – hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
Ezzel párhuzamosan küzdeni kellett az illegális bevándorlással szemben is. Magyarország történelmileg, évszázadok óta ki van téve a problémának, a népek migrációjának – tette hozzá.
A miniszter megjegyezte: úgy látják, hogy sok szomszédos állam követte Magyarország példáját az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.
Hangsúlyozta, hogy a helyzet komoly, ezért a kormány elkötelezett a Nyugat-Balkán stabilitása mellett. Segíti a térség védelmét: Magyarország a harmadik legnagyobb kontingenssel járul hozzá a NATO KFOR-hoz, a koszovói békefenntartó erőhöz – közölte. Kiemelte, hogy a Bosznia-Hercegovinában állomásozó EUFOR magyar katonái is a figyelmük középpontjában állnak.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf az ukrajnai háborúról azt mondta, hogy elítélik az orosz agressziót, az ukrán területi integritás és függetlenség pártján állnak. Segítő szándékukat, támogatásukat világosan kifejezték, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját indították el – emelte ki. Hozzáfűzte, hogy a magyar Gripenek Litvániában a régió légtérvédelmében játszanak szerepet.
A miniszter szerencsésnek nevezte, hogy a kormány már évekkel ezelőtt elhatározta: korszerűsíti a hadsereget, lecseréli a régebbi, alapvetően szovjet eredetű eszközöket.