A kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Tamás technikai tussal elveszítette elődöntőjét, így hétfőn a bronzéremért léphet szőnyegre a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

Az idei budapesti Európa-bajnokságon bronzérmes, U23-as világbajnok sportoló a délelőtti programban ellenállhatatlanul birkózott, első meccsét technikai tussal, másodikat 7-0-ra, majd negyeddöntőjét – a németek vb-bronzérmesével, Roland Scwarzcal szemben – tussal nyerte meg.
A BHSE 23 éves kötöttfogásúja így jó előjelekkel készülhetett az üzbég Jalgazbaj Berdimuratovval szembeni összecsapására, melyen bebizonyosodott, hogy a rivális egy körrel korábban nem véletlenül győzte le 11-0-ra a címvédő, Eb-győztes azeri Rafig Huseinovot.
A mérkőzés elején nem volt különbség a két birkózó között. Az állóharcban egyenlő erők küzdöttek a szőnyegen, a bírók viszont úgy látták, hogy valamivel a magyar a passzívabb, így neki kellett parterhelyzetbe mennie (0-1), lentről pedig az üzbég kétszer is kiemelte és eldobta, előbb két, utóbb pedig négy pontért (0-7). Lévai úgy érezte, a második akciót kívülről kezdte ellenfele, ezért jelezte a szőnyeg mellett ülő Lőrincz Viktornak, hogy kérjen videózást, amit a válogatott edzője meg is tett, ám a zsűri elutasította a challenge-et, amivel újabb pont járt Berdimuratovnak, így 8-0-s technikai tussal győzött.
Lévai Tamás a hétfői helyosztón a vigaszág győztesével mérkőzik meg a dobogóért.
A nap másik négy magyarja közül Fritsch Róbert (72 kg), Torba Erik (63 kg) és Váncza István (67 kg) már korábban kiesett, késő délután pedig a negyeddöntőben veszítő Szőke Alex (97 kg) is búcsúzott, miután legyőzője elveszítette elődöntőjét.
A világbajnokság 18 órakor kezdődő első éremosztós programjában két magyar lesz érdekelt. Lévai Zoltán (77 kg) a kirgiz Akzsol Mahmudov ellen a döntőben lép szőnyegre, majd a 87 kilogramm első bronzmérkőzésén Losonczi Dávid a svéd Alex Kessidisszel mérkőzik.