Bizalmatlansági indítványt nyújtott be csütörtökön a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali cseh koalíciós kormány ellen a prágai képviselőházban az ellenzéki ANO mozgalom és a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD).

Az ellenzék szerint azért kellene lemondania a jelenlegi kabinetnek, mert képtelen kezelni az energiaválságot, és súlyosan ártott Csehország nemzetközi megítélésének, amikor Petr Mlejneket nevezte ki a civil hírszerzés igazgatójának. Petr Mlejnek, miután a közvélemény nyomására elismerte, hogy a múltban kapcsolatokat tartott fenn egy korrupció gyanújába került emberrel, szerdán lemondott tisztségéről.
Andrej Babis volt kormányfő, az ANO elnöke az indítvány indoklásakor másfél órás felszólalásában a nemzeti katasztrófa kormányának nevezte utóda kabinetjét. Az ellenzéki politikus azt mondta: Csehországban az energiarendszer összeomlása fenyeget, ami társadalmi nyugtalanságot válthat ki. A mostani kormány hazudott, amikor azt ígérte, hogy megállítja az inflációt, nem emeli az adókat, megoldja az energiaválságot, valamint hogy nem kell félni a gázhiánytól.
„Felszólítom a kormányt, hogy a tétlenség és a hazugságok helyett kezdjen el végre dolgozni” – közölte Babis. „A jelenlegi katasztrofális helyzet a mostani kormány tétlenségének következménye” – mutatott rá a politikus.
Petr Fiala miniszterelnök szintén több mint egy órás beszédében visszautasította és alaptalannak minősítette elődje állításait. „Ismét megmutatkozott, hogy Csehországban nincs konstruktív ellenzék” – hangsúlyozta. „A volt kormányfő alaptalan bírálataival megmutatta, hogy kitalált hazugságok és értelmetlenségek világában él” – jelentette ki Petr Fiala. Szerinte Babis csak kampányol, s célja elterelni a figyelmet saját személyes problémáiról.
Csehországban szeptember végén önkormányzati és részleges szenátusi választások, januárban államfőválasztás lesz. Andrej Babis, aki korábban jelezte, hogy várhatóan indulni fog az elnökválasztáson, már hetek óta lakókocsival járja az országot és kampányol. A prágai sajtó ezt a szemére vetette, mert szerinte képviselőként Babisnak országjárás helyett a parlamentben kellene dolgoznia.
Az ellenzék bizalmatlansági indítványa akkor lenne sikeres, ha a szavazáskor a 200 tagú parlamenti alsóházban 101 képviselő támogatná. Tekintettel arra, hogy a kormánykoalíciónak 108 mandátuma van, az ellenzéknek gyakorlatilag nincs esélye megbuktatni a kormányt.