Meredeken emelkedett az olaj ára azt követően, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) főtitkár túlzónak nevezte a kőolajkereslet visszaesésével kapcsolatos aggodalmakat. Az interjú után az amerikai könnyűolaj típus, a WTI jegyzése 2,6 százalékkal 90,3 dollárra, a Brent ára 2,7 százalékkal 96,2 dollárra ugrott.

Haitham Al-Ghais a Reuters hírügynökségnek egy interjúban csütörtökön azt mondta, az árak csökkenése nem tükrözi a piaci fundamentumokat.
A kuvaiti állami olajipari vállalata KPC egykori vezetője szerint spekuláció, valamint a világgazdaság lassulásától, ezen belül is a kínai fogyasztás visszaesésétől való félelmek miatt csökkentek az árak, de ezek az aggodalmak nem megalapozottak.
A nyersolaj világpiaci ára augusztus elején esett féléves mélypontra. Utoljára Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtt jegyezték 90 dolláros hordónkénti ár alatt a két fő könnyűolaj fajtát, a WTI-t és a Brentet.
Az OPEC vezetője szerint a globális olajkereslet idén napi közel 3 millió hordóval növekedhet, részben a kínai Covid-19 korlátozások feloldásának köszönhetően. Korábban  ennél valamelyest nagyobb, 3,36 millió napi felhasználással számoltak, de a múlt héten, idén már a harmadik alkalommal, visszavágta prognózisát.
A szigorú járványügyi intézkedések miatt júliusban kétéves mélypontra estek az üzemanyageladások a világ legnagyobb kőolajimportáló országában.
A kuvaiti olajipari szakember az interjúban elmondta, hogy ennek ellenére nagyon optimistán tekintenek az év hátralévő részére.
„A spekuláció és a félelmek hajták lefelé az árakat a tőzsdéken, de a fizikai piacon másképp látjuk a helyzetet, a kereslet továbbra is erős” – fogalmazott, majd a kínálati oldal problémáiról is beszélt.
„Vékony jégen járunk, ha szabad ezt a kifejezést használnom, mert a tartalékkapacitás kezd szűkössé válni” – mondta Al-Ghais, aki nem zárta ki, hogy a kitermelési kvóta növeléséről, vagy csökkenéséről döntenek majd az OPEC+ szeptemberi 5-én tartandó ülésén a tagállamok.
Az OPEC főtitkára szerint jövőre várhatóan csökken majd a kőolaj iránti kereslet növekedési üteme, de még így is a történelmi átlag felett alakulhat.