A kormány célja, hogy a magyar gazdaság az európai recesszió mellett is képes legyen növekedést elérni, amelyhez jó alapot ad hazánk elmúlt évtizedben nyújtott teljesítménye – jelentette ki a pénzügyminiszter kedden Dunaföldváron, a Vajda-Papír Kft. 16 milliárd forintból kialakított új gyáregységének átadásán.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány változatlanul támogatja a külpiacokon is helytállni képes, az ellátásbiztonságot erősítő vállalatok beruházásait, a ma elfogadott 2023-as költségvetésben erre a célra is rendelkezésre állnak a szükséges források. Az előrejelzések szerint az orosz-ukrán háború és az elhibázott szankciók hamarosan válságba taszítják Európa gazdaságát, ezért úgy kell gazdálkodni, hogy Magyarország a romló világgazdasági környezetben is megőrizze növekedési képességét – tette hozzá.
A kabinet azon dolgozik, hogy a rezsicsökkentést a háborús árak ellenére is megmentse az átlagfogyasztás mértékéig, megvédje a munkahelyeket, a családtámogatásokat és a nyugdíjak értékét, ahogyan az árstopokon keresztül küzd a háborús infláció ellen is – részletezte a miniszter. Magyarország energiaellátását az elszálló energiaárak mellett is biztosítani kell – emelte ki. Ezekhez a célokhoz stabil alapot ad a 2023-as költségvetés, amely az államadósság és a hiány csökkentését is garantálja – szögezte le.
Varga Mihály a Vajda Papír beruházásáról elmondta: Magyarországon a háztartás-higiéniai papírtermékek mintegy 55 százalékát ez a cégcsoport állítja elő, és e termékkör exportjának közel háromnegyede is a vállalat nevéhez fűződik. A mostani, 16 milliárd forint összértékű fejlesztés – amelyet a kormány 5,5 milliárd forinttal támogatott – biztosítja Magyarország önellátását higiéniai papírtermékekből, és 600 munkahely megtartása mellett 50 újat is teremt – húzta alá a tárcavezető.
Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen arról beszélt: a vállalatcsoport nemcsak Magyarország önellátását képes biztosítani higiéniai papírtermékekből, hanem immár saját alappapír-felhasználási szükségleteit is maradéktalanul tudja fedezni.
Hangsúlyozta: a higiéniai papírfogyasztás a koronavírus-járvány miatt megnövekedett, és ez a folyamat jelenleg is tart. Így az értékesítésben Magyarországon is jelentős a bővülési potenciál, a vállalat erre, valamint a külpiaci igények magas színvonalú kiszolgálására alapozva döntött a gyárbővítés mellett.
A fejlesztés részeként a világszínvonalú alappapírgyártó-gép beszerzése duplájára emeli a cég termelési, és háromszorosára az alappapír-gyártási kapacitását. A papírgyártás termelési kapacitása ugyanakkor az eddigi 35 ezer tonnáról 115 ezer tonnára emelkedik, jelentősen javítva a vállalat külpiaci terjeszkedésének feltételeit – jelezte. A beruházásról elmondta: az alappapírgyártó-csarnokot, alappapír-raktárat, valamint cellulóz tárolási és előkészítési területeket is magába foglaló 14 212 négyzetméter alapterületű új üzemhez közel 10 ezer négyzetméternyi utat is építettek. A kivitelezést fővállalkozóként a Strabag Magyarország végezte. A papírgyártógép-csarnok csaknem felét elfoglaló 66 méter hosszú, több mint 1044 tonnás papírgép éves termelési kapacitása 10 millió fogyasztó igényét szolgálja ki.
Az eseményről az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményből kiderül: a Vajda-Papír 22 éve alakult családi vállalkozásként, jelenleg csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A vállalkozás 2013-ban Norvégiában is piacra lépett, ahol jelenleg 130 főt foglalkoztató gyárat működtet. Ooops! márkájú és a sajátmárkás higiéniai papírtermékeiket – toalettpapír, papír zsebkendő, papírtörlő, papírszalvéta – Skandináviába, a Baltikumba, Kelet-Közép-Európa és a világ több mint 30 országába szállítják.
A csoport árbevétele 2021-ben 10 százalékos forgalomnövekedést mutatva 52-ről 57 milliárd forintra nőtt. Idén a társaság a belföldi és exportpiacokon egyaránt jelentős árbevétel-növekedését vár.