Az októberben működésbe helyezendő Baltic Pipe-vezetéken át idén 5 milliárd, jövőre pedig 10 milliárd köbméter norvég gázt  szállítanak Lengyelországba a megkötött szerződések értelmében  – közölte csütörtöki sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki egy vidéki sajtókonferencián újságírói kérdésre válaszolva közölte az adatokat, hivatkozva a PGNiG lengyel állami gázszolgáltató információira.
A befejezés előtt álló Baltic Pipe-vezetéken át az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt szállítanak majd Lengyelországba.
A lengyel miniszterelnök felidézte: Lengyelországban évi mintegy 4 milliárd köbméter gázt termelnek ki, a balti-tengeri Swinoujsciében működő, egyebek között katari és amerikai cseppfolyósított gázt (LNG) fogadó kikötő jelenlegi kapacitása 6,5 milliárd köbméter, de jövőre tervek szerint 8 milliárdra bővítik.
Becslések szerint a lengyelországi gázfogyasztás idén alacsonyabb lehet a tavalyinál, megközelíti a 20 milliárd köbmétert – közölte Morawiecki, megerősítve: a korábban felsorolt gázforrásoknak köszönhetően Lengyelország nem lesz kitéve az orosz „gázzsarolásnak”, már jelenleg is „gázügyekben szuverén” országnak számít.
Lengyelország április végétől nem fogad orosz gázt. A Gazprom orosz gázipari vállalat akkor leállította lengyelországi szállításait, mert Varsó nem hajlandó rubelben fizetni értük. A lengyel kormány eredetileg az év végén tervezte a leválást az orosz gázbeszerzésekről, a PGNiG ezért 2019-ben nem hosszabbította meg a szerződéseket.