A Volánbusz is elérhetővé tette menetrendi adatbázisát a fejlesztők számára – jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szombaton közösségi oldalán.

Vitézy Dávid közölte: a Volánbusz az elmúlt években nemzetközi sztenderddé vált GTFS-formátumban tette közzé menetrendi adatbázisát. Megjegyezte: az adatbázis naponta frissül, szabadon felhasználható és díjmentesen elérhető a https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/gtfs oldalon.
Vitézy Dávid azt írta, a GTFS-információk (General Transit Feed Specification) nyilvánossá tétele lehetővé teszi, hogy bárki meg tudja jeleníteni a Volánbusz menetrendi adatait saját utazástervező szoftverében.
“Így új lehetőségek nyílnak az autóbuszos közlekedési információkat használó alkalmazások fejlesztésére” – jegyezte meg. Az államtitkár hozzátette: “a GTFS formátum olyan adatbázis-szerkezetet definiál, amellyel tetszőleges tömegközlekedési hálózat adatai kezelhetők”.
Emlékeztetett: egy évtizeddel ezelőtt az általa akkor vezetett Budapesti Közlekedési Központ elsőként tette az utazástervezők számára nyílttá és elérhetővé a GTFS-adatokat, és azóta már a MÁV-START, a GYSEV és a MÁV-HÉV is megnyitotta hasonló adatbázisát.